Innovatie

Groningse studenten geven advies over nieuwe manier van werken: “agile” (behendig)

Studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen helpen Groningse bedrijven om zich een nieuwe, slimme manier van werken eigen te maken: “agile” (behendig). Het gaat om studenten van het Groningen Digital Business Centre (GDBC), die zelf een Learning Community Agile volgen. In dat kader moesten ze bedrijven helpen bij de introductie van die nieuwe manier van werken, en deze bedrijven waren na afloop zeer ingenomen met hun adviezen.


Leestijd: 2 minuten

Groningse studenten geven advies over nieuwe manier van werken: “agile” (behendig)
Groningse studenten geven advies over nieuwe manier van werken: “agile” (behendig)

Agile betekent letterlijk – behendigheid, wendbaar of lenigheid. Het is een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Een organisatie die een project uitvoert vanuit de Agile methodiek is zich ervan bewust dat omstandigheden veranderen, en weet hier slim op in te spelen. Klanttevredenheid staat voorop.

Bunzl

Toni Bataraga, IT-manager bij Bunzl (een internationaal outsourcing en distributiebedrijf met vestigingen over de hele wereld) was onder de indruk na afloop van de laatste sessie in de Learning Community Agile van het GDBC. "Na de eerste presentaties enige tijd terug was ik nog wat terughoudend over de richting waar de presentaties van de drie teams heen gingen. Na vanavond kan ik zeggen dat alle drie teams mijn verwachtingen hebben overtroffen. Goed werk!"

De Learning Community Agile staat jaarlijks op het programma bij het GDBC en is uitermate populair onder studenten. Ruim twintig studenten – geselecteerd uit ruim veertig aanmeldingen – gaan in een aantal maanden (1 semester) aan de slag met enerzijds een voorbereiding op het examen Agile Business Foundation om dat certficaat te behalen en anderzijds aan de slag met een heuse opdracht, aangeleverd vanuit Bunzl. Bataraga daarover: "De vraag die aan de orde is, is de implementatie van agile werken bij ons Shared Service Center."  Bunzl beschouwt het implementeren van Agile als een toekomstige succesfactor en een noodzakelijke volgende stap voor het bedrijf.

Drie teams studenten zijn vervolgens aan de slag gegaan met een aantal vragen als 1) Waarom agile werken? 2) Wat betekent Agile werken voor ‘medewerkers’? 3) Hoe kan Agile werken binnen IT het agile werken in de business ondersteunen 4) Wat betekent Agile werken voor managers / leiders en / of wat houdt het niet in? (rollen, eisen, succesfactoren, Do’s en Don’ts voor beide doelgroepen etc.) 5) Geef een gefundeerd advies om Agile werken in de organisatie te lanceren (welke stappen te volgen en welke niet) en welke specifieke onderdelen / methoden van Agile werken aanbevolen moeten worden om te implementeren.

De IT-manager over de aangeleverde adviezen: "Van de voorgestelde aanpak en de tools in de presentaties word ik heel blij. Gefaseerd introduceren, eerst het IT team up-to-speed krijgen, cultuur verandering, managers on-board krijgen en dat verder binnen de organisatie uitrollen is volgens mij de juiste aanpak en dit gaat ervoor zorgen dat de introductie van Agile binnen Bunzl Safety een succes wordt. Een crash course, of in ieder geval ervoor zorgen dat alle projectdeelnemers het Agile vocabulaire kennen, is volgens mij een must. Dat bevordert de communicatie binnen het projectteam en de adoptie van Agile."

Bas Baalmans (RUG) en Wilco Bontenbal (Quintop), organisatoren van de Learning Community kijken dan ook tevreden terug op deze jaargang en zijn al weer bezig met de voorbereiding voor de volgende sessie.