innovatie

10 aug 2015, 10:10

Groningse Bierbrouwerij van Grunn Bier investeert in brouwerij in Groningen

Groningse Bierbrouwerij van Grunn Bier investeert in brouwerij in Groningen

De Groningse Bierbrouwerij - onder meer producent van het speciaalbier GRUNN bier - is druk bezig om het brouwproces naar Groningen te halen. Er zijn vergaande plannen voor een eigen brouwerij in Groningen. Momenteel wordt GRUNN bier, naar eigen recept, nog gebrouwen bij De Bassus in Sandersdorf-Altmannstein in Duitsland en bij de Sallandse bierbrouwerij in Raalte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Vanaf de start van ons bedrijf in het jaar 2000 was het de intentie om een eigen brouwerij in Groningen te starten. We waren al bijna zover om in het voormalige Gamma-pand onze eigen productie te starten, maar dat ketste op het laatste moment af, deze zomer. We zijn nu met man en macht bezig met andere locaties”, zegt Jaap van der Weide, directeur van de  Groningse Bierbrouwerij.

De Groningse Bierbrouwerij brengt naast GRUNN Goudhaantje inmiddels zes andere soorten bier uit. Daaronder Hoagelwit, het eerste Nederlands gebrouwen Weizenbier, en de GRUNN Bock Klassiek, dat twee keer een onderscheiding kreeg bij de Lekkerste en Beste Bockbier competitie, en sinds kort laat de Groningse Bierbrouwerij ook bier voor Schiermonnikoog brouwen. Nadat twee jaar geleden met groot succes het Schiere Monnik bier is ontwikkeld tesamen met ondernemers van Schiermonnikoog, is dit voorjaar ook met succes het Eigenweiss bier voor Vlieland op de markt gebracht. Een voorbeeld van regionale marktontwikkeling waarbij een deel van de revenuen op het eiland blijft.

De Groningse Bierbrouwerij reageert met deze aankondiging mede op recente publiciteit rondom het etiketteren van speciaalbieren. Daardoor zou ten onrechte de indruk kunnen ontstaan dat het GRUNN-bier slechts een “etikettenbier” zou zijn.

Volgens Jaap van der Weide zijn de juiste feiten als volgt: “De Groningse Bierbrouwerij” maakt niet alleen GRUNN bier, maar levert op verzoek ook andere bieren, in sommige gevallen in overleg met- of in opdracht van relaties, en dan soms voorzien van speciale etiketten. Zo is het inderdaad voorgekomen dat wij op verzoek van een klant bierflesjes hebben voorzien van een bijzonder gelegenheidsetiket.”

Volgens hem zijn er bij deze her-etikettering inderdaad fouten gemaakt. ‘’In een recent artikel in de media wordt melding gemaakt van het feit dat er op een fles Pitt-bier een etiket met “Goudhaantje” zou zijn geplakt. “ Wij willen er niet omheen draaien: daar is absoluut iets fout gegaan, en dat had niet mogen gebeuren. Wij hebben daarvoor onze excuses aangeboden aan de betrokken partijen. Wij willen echter benadrukken dat ons gebrouwde bier uiteraard wel degelijk authentiek is. We zullen er alles aan doen om het vertrouwen te herwinnen!’’.

Dit najaar verwacht de Groningse Bierbrouwerij met nadere mededelingen te komen over de vestiging van een eigen brouwerij in Groningen.