Innovatie

Goed nieuws: kunstmatige riffen Lauwersmeer boordevol leven

Kunstmatige riffen die afgelopen jaar werden geplaatst langs de Lauwersmeerdijk in Groningen zitten boordevol leven. Palingen, krabben, garnalen, schelpdieren en algen blijken zich er de afgelopen maanden gevestigd te hebben. Dat is volgens onderzoekers niet alleen goed voor het milieu en de waterkwaliteit, maar kan zelfs nuttig zijn voor de versterking van de dijken, zo meldt het Waterschap Noorderzijlvest.


Leestijd: 1 minuut

Sinds november 2021 liggen langs de Groningse Lauwersmeerdijk 48 kunstmatige riffen om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken.

Onderzoekers hebben de riffen langs de Lauwersmeerdijk voor het eerst naar boven gehaald, om te kijken wat er op en rond leeft.

Professor in de Marine Ecologie van Rijksuniversiteit Groningen Britas Klemens Eriksson, is positief over de eerste resultaten: “Wat we zien is dat de kunstmatige riffen langs de zeedijk werken. We hebben veel biodiversiteit ontdekt op de riffen, zoals vis en sessiele organismen. Dat is echt goed nieuws”.

Tot en met 2024 wordt onderzocht wat er op en rond de riffen leeft. Dan wordt bepaald hoe en welke kunstmatige riffen een definitieve plek krijgen langs de zeedijk.

De uitkomsten van het onderzoek worden straks gebruikt voor het maken van een definitief ontwerp voor een rif bij de dijk. Daarnaast geeft het onderzoek wetenschappelijk inzicht in de effecten van de elementen in de Waddenzee. De proef zal uitwijzen op welke manier de toename aan leefgebieden op en rond de dijk en verbinding tussen het wad en het land het beste gerealiseerd kan worden. Hierdoor draagt de dijk bij aan het behalen van de natuurdoelen voor het Waddengebied en maakt het ecosysteem robuuster en diverser.

Bron en meer informatie: Noorderzijlvest