Innovatie

Gasunie:  “Gasproductie kan verder omlaag, maar houd productielocaties wel achter de hand”

Het is mogelijk is om de productie uit het Groningenveld het komende gasjaar verder te verlagen. Maar het zou wel verstandig zijn om niet alle productielocaties definitief te sluiten. Want wanneer het de komende winter wél extreem koud wordt, blijft het verstandig – om in noodgevallen – toch nog wat gas te kunnen winnen. Dat is de kern van een advies van Gasunie Transport Services (GTS),  een volle dochter van Gasunie, aan de regering. Volgens Gasunie Transport Services (GTS) hebben we afgelopen winter een zachte winter gehad, en is het mede dankzij de import van LNG allemaal goed gegaan met de gasvoorziening. Maar het valt niet volledig uit te sluiten dat dat komende winter anders kan zijn.


Leestijd: 1 minuut

Gasunie Transport Services (GTS),  volle dochter van Gasunie, heeft de wettelijke taak om het kabinet te informeren en te adviseren over de leveringszekerheid in Nederland. Het bedrijf heeft een nieuwe analyse gemaakt van de situatie in de leveringszekerheid in het huidige en het komende gasjaar.

Uit de analyses blijkt dat het mogelijk is om de productie uit het Groningenveld het komende gasjaar verder te verlagen. “Tegelijkertijd blijkt echter ook dat het in sommige situaties wel nodig kan zijn om een aantal productieclusters achter de hand te houden om binnen enkele uren op te regelen om acute tekorten op te vangen. Hierbij moet gedacht worden aan de combinatie van een koude winterdag met een hoge vraag naar gas en een storing in bijvoorbeeld een gasopslag. De kans hierop is weliswaar klein, maar is niet uit te sluiten”, aldus  Gasunie Transport Services (GTS).

Tevens blijkt uit de analyses dat het na een koude winter ingewikkeld is om de gasopslagen weer voldoende gevuld te krijgen. Additionele maatregelen zijn in deze scenario’s nodig. In de brief aan de bewindspersonen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, wordt een aantal van de mogelijke maatregelen besproken, zoals opties om de vraag te beperken of het aanbod te vergroten. Hierbij wordt ook in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van het volledig sluiten van het Groningenveld. Tevens is onderzocht welke rol de huidige productielocaties nog wel zouden kunnen spelen in het veilig stellen van de leveringszekerheid zonder of met sterk verminderde minimum-flow.