groningen-in-beeld

21 okt 2018, 10:10

Nacht van de Nacht: unieke wandeltochten door donker Groninger landschap

Nacht van de Nacht: unieke wandeltochten door donker Groninger landschap

Tijdens de Nacht van de Nacht, op zaterdag 27 oktober, organiseert het Groninger Landschap een aantal unieke wandeltochten in het duister. Op verschillende plekken in de provincie worden wandelaars onder begeleiding van een gids en de sterrenhemel door het landschap geleid.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van natuur- en milieufederaties tegen ‘lichtvervuiling’. Een groot aantal gemeenten en bedrijven dooft tijdens de nacht van 27 op 28 oktober zoveel mogelijk verlichting. Het doel van deze verduistering is om mensen bewust te maken van lichtvervuiling in de nacht en de mogelijkheden om dat te beperken.

Wie benieuwd is hoe het Groninger landschap er zonder lichtvervuiling uitziet, kan op verschillende plekken in de provincie terecht voor een wandeling:

Bezoekerscentrum Reidehoeve - Termunten 
Gidsen vertellen over de aanpassing van de ogen aan het donker, over lichtvervuiling en er wordt een wandeling naar de dijk en langs de bunkers gemaakt. 

Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Nacht van de Nacht bij de Dollard

Landgoed Ennemaborg - Midwolda 
In het donker is er  veel te beleven in het bos en op de open weilanden bij Midwolda. Beleef tijdens deze wandeling de stilte en ervaar het effect die de lichtsluier van de wandelgroep heeft op zijn omgeving.

Tijd 20.00 - 22.00 uur 
Nacht beleving / wandeling landgoed Ennemaborg

Molen Wilhelmina - Noorderhoogebrug 
Vanaf de molen loopt de route naar een donker plekje in het Reitdiepgebied. Hier oriënteren de deelnemers zich op de sterren om een route door de weilanden, langs hekken en over sloten te vinden. 

Tijd: 20.00 - 21.30 uur 
"Nacht van de nacht" stuurt ons de duisternis in

Bezoekerscentrum Waddenkust - Pieterburen 
Onder begeleiding van gidsen ervaren wandelaars de duisternis en stilte in de polder, op de zeedijk en in de kwelders.

Tijd: 20.00 - 22.00 uur 
Donkere nacht wandeling

Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.groningerlandschap.nl.