bedrijf-in-beeld

31 okt 2018, 09:09

Premie zorgverzekering in 2019 omhoog

Premie zorgverzekering in 2019 omhoog

De premie van de zorgverzekering gaat in 2019 met gemiddeld zes tientjes omhoog. Dat verwacht Zorgwijzer, een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen. De premie stijgt met name vanwege de hogere lonen voor zorgaanbieders. Daarnaast zit er een prijskaartje aan de groei van het aantal dure geneesmiddelen in het basispakket.

Verwachting

De verwachting van Zorgwijzer is gebaseerd op voorgaande jaren en de eerste ziektekostenpremie die eind september door DSW bekend werd gemaakt. Bij de zorgverzekeraar uit Schiedam betalen klanten volgend jaar 4,50 euro per maand meer voor de basisverzekering. De aanvullende verzekeringen zijn ongeveer 0,50 tot 1 euro per maand duurder. Volgens Zorgwijzer is de zorgpremie bij DSW vaak een goede leidraad voor de premie bij andere ziektekostenverzekeraars.

Miljoenennota

Saillant detail is dat het kabinet in de Miljoenennota nog uitging van een fors hogere stijging van de premie in 2019: ruim 120 euro per verzekerde. Maar het kabinet bepaalt niet in hoeverre de premie stijgt of daalt. Dat is aan de zorgverzekeraars zelf. Het kan dus zomaar zijn dat de ene zorgverzekering volgend jaar acht euro duurder is en een ander maar vier euro. Het is daarom interessant om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken op prijs en inhoud.  

Eigen risico

De regering bepaalt wel de hoogte van het eigen risico. Die blijft ook in 2019 steken op 385 euro. Daarmee wil de regering een verdere stapeling van zorgkosten voorkomen. Net als voorgaande jaren blijft het wel mogelijk om het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen, in ruil voor een korting op de maandelijkse zorgpremie.

Basispakket

Ook de inhoud van het basispakket wordt door de overheid vastgesteld. In 2019 vinden er een aantal veranderingen plaats. Een overzicht van de belangrijkste veranderingen:

  • Nieuwe dekking voor hulp bij overgewicht, middels een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
  • Ruimere vergoeding voor oefentherapie bij COPD
  • Betere vergoedingsregeling voor zittend ziekenvervoer bij noodzakelijk medisch onderzoek
  • Paracetamol (1.000 mg) en voedingssupplementen worden niet meer vergoed voor patiënten met reuma
  • Eigen bijdrage geneesmiddelen gaat naar maximaal 250 euro per jaar

Een gedetailleerd overzicht van alle wijzigingen rondom de zorgverzekering in 2019 staat op Zorgwijzer.nl.