Economie

Partnerbijdrage

Daarom steeds minder historische schuren in het Hogeland

Het bijbouwen van schuren is voor veel boeren van belang voor het optimaliseren van hun bedrijfsvoering. Dat mag tot op zekere hoogte, maar in sommige gevallen staat er juist een oude schuur in de weg. Mag die dan zomaar neergehaald?


Leestijd: 2 minuten

Daarom steeds minder historische schuren in het Hogeland
Daarom steeds minder historische schuren in het Hogeland

Stel dat je als boer de behoefte hebt aan een extra bijgebouw, in de over van een schuur. Je mag echter volgens de regels niet meer bijbouwen, maar er staat nog wel een oude houten schuurop je terrein. Die voldoet niet meer en staat je zowel letterlijk als figuurlijk in de weg om vooruit te kunnen met je bedrijfsvoering. Conclusie: slopen. Maar dan loop je tegen het feit aan dat het een schuur van enige historische waarde is. En dan krijg je geen vergunning en heb je ineens de provincie op je dak.

Het overkomt veel boeren die een schuur bezitten die onder cultureel erfgoed valt. Tot nu toe was daar dan veel gesteggel over. Veel erfgoed is vanwege de gaswinning al verdwenen. Als boeren nu ook nog hun historische schuren neerhalen, blijft er van het cultureel erfgoed niet veel over, zo meent de provincie. Die wil er juist voor waken dat er teveel culturele erfgoed verdwijnt.  

In dat geval sporen ze een boer aan iets anders in de bestaande schuur te beginnen, zoals bijvoorbeeld een caravanstalling. “In een andere gemeente wilde een boer ook slopen, maar na overleg kwam er iets uit dat we geen van allen van te voren hadden gedacht: zijn oude schuur wordt nu als kerk gebruikt. Wij willen boeren echt niet in de hoek drukken. Maar we vinden dat de gemeente zich veel meer moet inspannen om de schuren te behouden. Want als hij is gesloopt, is hij weg en komt ie nooit meer terug,' aldus een provinciewoordvoerder aan rtvnoord.

Volgens een eerder artikel in het Dagblad van het Noorden staan er elf van zulke schuren in Bedum. Ze vallen allemaal onder historisch erfgoed. In Eemsmond staan er 157.

Het lijkt zonde om die schuren tegen de vlakte te gooien. Echter; een houten schuur die je niet kunt gebruiken en flink in de weg staat, is veel boeren een doorn in het oog. De gemeente, zoals gemeente Hogeland, is van mening dat wanneer boeren ‘een goed verhaal’ hebben, tot sloop over mogen gaan, zodat ze een functionelere en meer bruikbare houten schuur of houten garage kunnen gaan bouwen. 

Provincie en gemeente zijn onlangs tijdens een zitting bij de Raad van State tot een overeenkomst gekomen. Boeren krijgen een sloopvergunning, mits het verhaal goed is. Dat verhaal wordt dan wel ‘uitputtend’ onderzocht. Neemt niet weg dat op deze manier mogelijk meer en meer cultureel erfgoed zal verdwijnen en dat dat de provincie niet altijd lekker zit.