Economie

Partnerbijdrage

Bedwantsen: klusje voor de expert

Je wordt al een paar dagen wakker van de jeuk en als je dan je lichaam checkt in de spiegel zie je allemaal rode bultjes.Vreemd, want je hebt geen mug om je heen horen zoemen. Het kan zijn dat je dan te maken hebt met bedwantsen in je slaapkamer. Om het zeker te weten zul je op onderzoek uit moeten.


Leestijd: 3 minuten

Bedwantsen: klusje voor de expert
Bedwantsen: klusje voor de expert

Als je last hebt van rode bultjes, jeuk en eventueel uitslag, wil dat niet per definitie zeggen dat het veroorzaakt wordt door bedwantsen. Integendeel. Er kunnen heel andere zaken spelen. Een allergie bijvoorbeeld. Of beten van andere insecten, zoals muggen of vlooien. Als je dat kunt uitsluiten, is het verstandig om je slaapkamer aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen. Controleer je beddengoed op minuscule bloedvlekjes: die zouden van geplette bedwantsen kunnen zijn. En onderzoek alle naden van je matras goed, alsmede alle gaten, naden en kieren van je bed. Zie je kleine beestjes zitten met allemaal vuiligheid om zich heen? Dat zijn bedwantsen!

Bedwantsen zijn kleine bloedzuigers: platte insecten die zo’n 5 millimeter groot zijn van kop tot staart. Ze zijn bruin van kleur, maar worden wat roder als ze net gegeten hebben. Bedwantsen leven van mensenbloed. Af en toe ‘nemen’ ze ook een huisdier, maar menselijk bloed vinden de gewoon lekkerder.

Dat klinkt lullig, maar het is vrijwel zeker dat jij – of een van je huisgenoten – de bedwantsen hebben meegenomen. Ga even na: zijn jullie pas op vakantie geweest? Een B&B’tje gedaan? Een zakenreis? Waarschijnlijk was de kamer waarin je overnacht het, besmet met bedwantsen. Ze zijn in die kamer jouw koffer in gekropen en zijn er bij jou thuis weer uit gekropen, om zich vervolgens zo snel mogelijke te verstoppen in en rond je bed.

Bedwantsen leven dicht bij een bed dat regelmatig beslapen wordt. Althans, dat is het ‘droombed’voor de bedwants. Omdat ze niet kunnen vliegen, niet kunnen springen en zelfs niet eens hard kunnen lopen – helemáál niet als ze net gegeten hebben – verstoppen ze zich graag in of rond je bed. Je kunt immers net dicht genoeg bij de voedselbron wonen, wel?

Als je slaapt, komen de bedwantsen tevoorschijn. Ze klauteren op je, zetten hun snuit in jouw huid en drinken bloed. Zodra ze verzadigd zijn, wandelen ze terug naar hun schuilplaats, om daar pas weer vandaan te komen als ze honger hebben én jij – of iemand anders- op het bed gaat liggen. En waar verstoppen ze zich? In de naden van je matras, de constructie van je bed, in je nachtkastje, je bedlampje, maar ook achter de plinten of in de zomen van gordijnen.

De bloedvlekjes die je in bed kunt aantreffen komen van jou. Als de bedwantsen bloed aan het zuigen zijn en jij draait je plotseling om in je slaap, dan kunnen de bedwantsen door jouw lichaam geplet worden. Ze spatten uiteen en dat veroorzaakt die bloedvlekjes. Gevaarlijk zijn bedwantsen beten niet: je kunt er hooguit een huidinfectie aan overhouden doordat je je huid kapot krabt. In die zin is het niet anders dan bij muggenbeten.

Zelf bedwantsen bestrijden? Vergeet het maar! Je gaat nooit alle bedwantsen, hun nimfen (larven) en eitjes vinden en dat moet wel, want als je er één vergeet, heb je vroeg of laat weer te maken met een bedwantsenplaag. Zelfs een professionele bestrijder heeft wel eens twijfels. Als dat het geval is, schakelt hij een collega in die met speurhonden langs komt. Deze honden ruiken de bedwantsen en vinden ze allemaal.

Heb je bedwantsen in je slaapkamer ontdekt, draal dan niet te lang en bel jouw lokale specialist van Bedwantsen Bestrijden. Hij helpt je van de bedwantsen af, want hij heeft er de vakkennis, de ervaring, de materialen en de middelen voor om het klusje te klaren, ook al zal hij zelf zijn beste beentje voor moeten zetten, want een bedwantsenplaag bedwingen, daarvoor moet je van goede huize komen!