Economie

Samen sterker: de kracht van collectieve surveillance

Stel je voor: je rijdt als ondernemer ‘s avonds over een bedrijventerrein. Je ziet een wit busje staan bij een garagebox. Verdacht? Zo’n eerste keer niet. Maar als er elke avond op dezelfde plek een wit busje staat bij een ogenschijnlijk lege garagebox, dan kan dat een aanwijzing zijn voor illegale praktijken. Dat is waar collectieve surveillance een belangrijke rol kan spelen. “Alles wat wij zien wat afwijkt wordt vastgelegd”, vertelt Hille Haarsma van beveiligingsbedrijf Cruon aan de Groninger Ondernemers Courant. “We zijn de ogen en oren van bedrijven, politie, gemeente en brandweer.”


Leestijd: 3 minuten

Foto | Cruon
Foto | Cruon

Cruon is een beveiligingsbedrijf in Noord-Nederland. Er werken zo’n 90 mensen bij het bedrijf en met ruim 35 surveillancevoertuigen houden ze op veel plekken in Groningen een oogje in het zeil. In opdracht van Veilig Ondernemend Groningen rijden er elke avond en nacht 8 a 9 busjes over bedrijventerreinen Zuidoost, Noordoost en West. Bedrijvenvereniging West, bedrijvenvereniging Zuidoost en VBNO, alle drie onderdeel van Veilig Ondernemend Groningen, zorgen ervoor dat er consequent surveillance is op de bedrijventerreinen waar ze werkzaam zijn. Waar Cruon op let? “Vanalles”, vertelt Hille. Straatlantaarns die niet werken, open ramen, deuren en hekken, gedumpt vuil, verdachte personen die rondhangen, maar dus ook witte busjes die bij ogenschijnlijk lege garageboxen staan. “Er gebeurt veel meer dan we denken.” 

Eigenlijk is Cruon de voorhoede van andere instanties zoals politie en handhaving. Zij hebben nou eenmaal niet de capaciteit om bedrijventerreinen constant in de gaten te houden. Daarom wordt Cruon door Veilig Ondernemend Groningen ingeschakeld voor collectieve surveillance. 

Concreet betekent dit dat beveiligers melding maken van verdachte dingen, maar ook van bijvoorbeeld de verloedering van een terrein. “Straatlantaarns die niet werken melden we bij de gemeente”, zegt Hille. Ook in praktische zin houdt Cruon een oogje in het zeil. “Als een hek openstaat, dan sluiten we deze.” De politie en de brandweer hebben toegang tot alles wat Cruon vastlegt. 

En daar ligt de kracht van collectieve surveillance: door consequent meerdere paren ogen op bedrijventerreinen gericht te hebben kunnen ongeregeldheden en verdachte situaties makkelijk worden opgemerkt, zodat hier melding van kan worden gedaan. Vervolgens kan bijvoorbeeld de politie actie ondernemen. 

Een voorbeeld van een probleem waar Cruon op let is illegale bewoning. Hille: “Een aantal jaar geleden zag een collega bijvoorbeeld ergens licht branden. Er stonden ook al langere tijd Poolse voertuigen voor de deur. Dan gaan de alarmbellen rinkelen.” En ja hoor: er bleken mensen in een hele kleine ruimte met slechts één ventilatiegat te wonen. “Er waren helemaal geen vluchtroutes, dat is ontzettend gevaarlijk.” 

Schouw en beveiligingsscan

Naast de collectieve surveillance doet Cruon ook ongeveer vier keer per jaar een schouw op bedrijventerreinen. “Dan gaan we samen met ondernemers, bedrijvenverenigingen, politie, brandweer, gemeente en handhaving kijken naar wat er verbeterd kan worden om het terrein veiliger te maken.” De schouw heeft als doel bewustwording onder ondernemers te creëren.

Maar dat is niet alles: sinds een paar maanden is Cruon een pilot gestart waarbij ze een scan doen van een bedrijventerrein samen met iemand van de bedrijvenvereniging. “Dan kijken we echt waar de pijnpunten liggen”, vertelt Hille. Vervolgens maakt Cruon daar een reportage van, die wordt doorgespeeld naar de gemeente, de politie, de brandweer en bedrijvenverenigingen. Deze partijen geven vervolgens hun input. De scan helpt Cruon om gericht op specifieke punten te letten tijdens hun surveillance. “We weten bijvoorbeeld dat we in een bepaalde straat moeten letten op ondermijning, of dat een gedeelte van het terrein slecht verlicht is. Een aantal weken surveilleren we dan heel gericht, en aan het eind komt een evaluatie.”

Veilig Ondernemend Groningen

Veilig Ondernemend Groningen wil ondernemen in Groningen veilig maken en houden. De stichting zet zich in voor collectieve surveillance en kennisdeling. De partners werken samen aan schoon en veilig ondernemen op bedrijventerreinen. Daarnaast zijn de thema’s ondermijning en digitale veiligheid ook belangrijk. Veilig Ondernemend Groningen is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke bedrijvenverenigingen, gemeente Groningen, de politie en de brandweer. 

Kijk op de website voor meer informatie.