Peter Torenbosch en Lennart Deddens (41) zijn inmiddels bekende namen in de Groningse horecawereld. De twee zijn van jongs af aan bevriend. Ze werden min of meer naast elkaar geboren (‘er zat maar één huis tussen’) in Stadskanaal. Ze werden vrienden, later collega’s bij Mr Mofongo en nog weer later compagnons. Hun gezamenlijke ondernemerschap begon met The Boilermakers en groeide uit tot cocktailbar The Stockroom, twee vestigingen van Boel, club FIXY en nu dus Wijck. Inmiddels staan er bij hun bedrijven samen ruim tweehonderd mensen op de loonlijst.
“We wilden iets dat Groningen nog niet heeft”
Wijck opende begin september de deuren, op een prominente locatie aan de Grote Markt. Het restaurant annex grand café biedt ruimte aan 250 gasten, verdeeld over twee verdiepingen, met een groot terras aan de voorzijde. In de kelder vind je een veelzijdige eventruimte, geschikt voor onder andere feesten, walking dinners, gala’s en eens in de twee weken een comedyclub. Ook zijn er vier afgesloten karaokeruimtes te huur. In totaal is er plek voor 900 mensen.
Van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht
“Wij wilden iets wat Groningen nog niet heeft,” zegt Torenbosch. “Een totaalconcept, een dagvullend programma: koffie op het terras, lunchen, borrelen met cocktails, dineren en daarna dansen in de kelder. Op een plek als deze moet je zeven dagen per week open zijn, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht.”
Samenwerking
Sinds een tijdje zijn Torenbosch en Deddens met Wijck lid van de GCC. “Het is goed dat de GCC zich hard maakt voor ondernemers. Ze ondersteunen bij evenementen, brengen ondernemers bij elkaar en stellen kwesties aan de kaak.” Torenbosch wijst bijvoorbeeld op de Oosterstraat, die volgeparkeerd staat met fietsen, een probleem waar meerdere ondernemers tegenaan lopen, letterlijk en figuurlijk. “Door ondernemers samen te brengen komen dit soort kwesties duidelijk naar voren. We zitten vaak met dezelfde issues. Samen sta je sterk en kun je dingen aanpakken.”
Dat past ook bij de manier waarop de twee hun ondernemerschap vormgeven. Bij al hun concepten zoeken de twee samenwerking op met anderen. “Het is altijd goed om er een partij bij te halen die van bepaalde zaken nóg meer verstand heeft dan jij. Bij The Stockroom was dat topbartender Erik Beeftink, bij FIXY werkten we met Kopjek. En bij Wijck is dat Maripaan Horeca, een grote en ervaren speler met onder meer ’t Feithhuis en Graansilo Eten & Drinken.”

Wintermaanden
Ondertussen maakt Wijck zich op voor de drukte van de wintermaanden. Wintergoud en Winterstad staan voor de deur. “Een fantastisch initiatief waar de hele stad wat aan heeft”, zegt Torenbosch. Ook bij Wijck zorgen de evenementen in de binnenstad hoogstwaarschijnlijk voor extra aanloop. En nu al stromen de reserveringen voor december binnen. “En we organiseren Kerstbrunches, nieuwjaarsborrels, en de clubavond Misfit, georganiseerd samen met Kopjek, in de kelder. De wintermaanden zijn bij ons één groot evenement.
Dit artikel staat ook in de Cityscoop, een uitgave van de Groningen City Club




