Economie

Van barbecuepassie tot groeiend bedrijf: Hanzestudent wint Anner Award  

Hanzestudent Sietse van der Wal ontvangt de Anner Award, een jaarlijkse prijs voor ondernemende studenten. Zijn bedrijf, Customado, gespecialiseerd in het maken van luxe handvatten voor kamado barbecues. Deze ontwikkelde hij samen met zijn vader in Friesland. “Je hoopt dat je wint, maar dat je dan je naam hoort is onwerkelijk”, zegt hij tegen de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 1 minuut

In december 2022 besloot Van der Wal, tijdens zijn studie technische bedrijfskunde, een onderneming te starten. Hij wist direct dat hij iets wilde doen met zijn grote passie: barbecueën. “Veel vrienden hadden kamado’s, dat vond ik supermooi. Eerst wilde ik er zelf eentje op de markt zetten, maar dat was niet echt haalbaar.”

Daarom besloot de Fries om het wat kleiner aan te pakken: hij verdiepte zich in de handvatten van de barbecues. Er bleek weinig concurrentie te zijn. “Ik dacht: daar moet ik iets mee gaan doen.”

Samen met zijn vader ontwikkelde Van der Wal ontwikkelde de Customado handvatten. “Toen ik hem vertelde over dit idee, begon er bij hem meteen en vuurtje te branden.” Zijn vader, met een achtergrond in klokkenrestauratie, had de benodigde machines al staan om aan de slag te gaan. “Het bedenken van simpele verbeteringen heeft hij gedaan, ik ben zelf meer van de techniek. Het was heel bijzonder om dit samen te doen.”

In Bontebok, Friesland, zaagt, schuurt, lakt en freest Van der Wal de houten handvatten zelf. Hij heeft inmiddels al meer dan honderd stuks verkocht. “Ik vind het voor nu superleuk om te doen, maar wil op termijn opschalen en groter worden. Dan zou ik ook wat jongens in dienst willen nemen die het product maken zodat ik mij bezig kan houden met het bedrijf zelf. Mijn doel voor dit jaar is dat het product in minimaal tien winkels te koop is.”

Bij de Anner Award hoort 10 duizend euro prijzengeld. Wat zijn de plannen voor dit geld? “Dat steek ik weer in mijn bedrijf. Ik wil investeren in een nieuwe freesmachine, waarmee ik de teksten en logo’s mee die op de handvatten staan. Het is een goede investering: zo kan nog sneller, nog mooiere handvatten maken.”