economie

05 nov 2002, 00:12

Noorden eenderde goedkoper voor nieuwe bedrijven dan Randstad

Bedrijven kunnen aanzienlijk op personeels- en huisvestingskosten bezuinigen als zij zich in het noorden van het land vestigen. Ondernemingen die een vestigingsplaats hebben in Noord-Nederland zijn 18 tot 34 procent goedkoper uit dan in de Randstad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft de ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord bekendgemaakt. De werkgeversvereniging heeft het onderzoeksbureau Stec Groep voor drie typen bedrijven laten berekenen wat de kosten zijn van een vestiging in de Randstad, in Noord-Nederland en in de provincies dichterbij het randstedelijk gebied (Brabant, Gelderland en Overijssel).
Voor achtereenvolgens een productiebedrijf, een call center en een administratief dienstverlener bleken de loonkosten in het noorden circa 7 procent lager uit te vallen dan in de Randstad. Verder liggen de huurprijzen van kantoorruimten 40 procent onder het niveau van die in de Randstad.
Bedrijven die een pand laten bouwen, kunnen bovendien rekenen op lagere grondprijzen in Noord-Nederland. De kosten voor het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein zijn er driemaal zo laag als in de Randstad.