Economie

Slaaples voor Groningers in nieuw Slaapcentrum aan Gorechtkade

Slapen kun je leren. Dat is de gedachte achter een nieuwe cursus die eind deze maand van start gaat in een nieuw slaapcentrum in Groningen.Het Slaapcentrum Groningen maakt in haar cursus ‘Hoe moet ik leren slapen’ gebruik van gedragstherapie om de patiënt om te leren gaan met zijn slaapstoornis.


Leestijd: 2 minuten

Slapen: de gewoonste zaak van de wereld voor heel veel mensen. Maar voor zeer veel andere mensen helemaal niet. Zij hebben – door de meest uiteenlopende oorzaken – problemen met een gezonde, diepe slaap. Speciaal voor hen gaat er in Groningen een voor Noord-Nederland unieke cursus van start, getiteld: ‘Hoe moet je leren slapen ?’. De cursus wordt gegeven in het nieuwe Slaapcentrum Groningen aan de Gorechtkade, een centrum onder leiding dr. A.W. de Weerd, neuroloog, en gespecialiseerd in de behandeling van slaap- en waakstoornissen.

In het Slaapcentrum Groningen kan men terecht voor de behandeling van bijna alle slaap- en waakstoornissen. Daarmee is het Slaapcentrum een duidelijke aanvulling op de behandelingsmogelijkheden in het Noorden, want de andere medische instellingen zijn gespecialiseerd in enkele stoornissen (apneu, zwaar snurken). Maar bij het Slaapcentrum Groningen kan men daarnaast ook nog terecht voor alle andere klachten,variërend van ‘rusteloze benen syndroom’ tot ademhalingstoornissen.

Het Slaapcentrum Groningen, dat eind december officieel geopend wordt, maakt in haar cursus ‘Hoe moet ik leren slapen’ gebruik van gedragstherapie om de patiënt om te leren gaan met zijn slaapstoornis.

‘De cursus is een alternatief voor het gebruik- of zelfs misbruik van slaapmiddelen. Met hulp van gedragstherapie bereik je uiteindelijk veel betere, en langduriger resultaten dan met medicijnen’, aldus dr. De Weerd. Volgens hem wordt veel te vaak een slaappil voorgeschreven, terwijl gedragstherapie ook, en zelfs beter effect sorteert. ‘In de gedragstherapie gaan we niet bij mensen in de ziel graven, maar richten we ons op kleine praktische zaken. Veel kleine stapjes kunnen er dan samen voor zorgen dat het slapen beter gaat.’

Opmerkelijk is dat deze gedragstherapie in de jaren tachtig mede in Groningen aan de RUG werd ontwikkeld door prof. Ed Klip en medewerkers. Tijdens de therapie proberen de medewerkers maatwerk te leveren en iedere patiënt de oplossing te bieden die bij hem past.

Overigens kunnen ook kinderen in het Slaapcentrum Groningen terecht.

Het voor het Noorden unieke centrum is een nevenvestiging van het slaapcentrum in Zwolle van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Reden om in het Noorden een eigen vestiging te starten vormt het feit dat de vestiging in Zwolle steeds meer patiënten uit Groningen, Fryslân en Drenthe trekt. Informatie over het Slaapcentrum is te vinden op de website:
www.slaapcentrumzwolle-groningen.nl