Economie

Partnerbijdrage

In deze sectoren in het Noorden is de grootste vraag naar werk

Ook zo verknocht aan het Groningse land? Dan is het verhuizen naar een ander deel van het land voor werk soms een behoorlijke uitdaging. Maar geen paniek, met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van vandaag de dag is dit ook niet meer nodig. Vacatures zijn er volop en de kansen liggen voor het oprapen. In het Noorden is dit wel net iets anders dan in andere delen van het land. Maar om kans te maken op een mooie baan én leuk salaris is het geen must meer om onze regio te verlaten. In welke sectoren jij een mooie toekomst tegemoet gaat? Lees snel verder.


Leestijd: 2 minuten

In deze sectoren in het Noorden is de grootste vraag naar werk
In deze sectoren in het Noorden is de grootste vraag naar werk

ICT doet mee

Een sector waar de banen écht voor het oprapen liggen is in de ICT. Er zitten in het Noorden grote IT bedrijven en zelfs dé datacenters van het hele land. Maar het grote voordeel van deze sector is wellicht dat je jouw eigen stekkie in het Groningse soms niet eens hoeft te verlaten om je professie uit te voeren. In de IT is het zelfs mogelijk om te werken voor een bedrijf aan de andere kant van de wereld, zonder dat je ook maar een dag in de week op kantoor hoeft te verschijnen. Soms kun je al helemaal zonder opleiding starten in deze sector, maar soms is het ook voor jezelf al fijn een kleine basis te hebben. Het behalen van een itil certificaat, bijvoorbeeld het itil v4 kan er al voor zorgen dat jij meteen net iets meer per maand gaat verdienen. En klaar met het druilerige novemberweer? Dan is deze baan ook uit te oefenen van een tropisch eiland. Een win-win situatie.

Zorg

Het platteland -en dus ook het Noorden- hebben te maken met een vergrijzing. Niet altijd een positieve ontwikkeling, maar wel eentje die het nodige werk gaat opleveren. Het is dan ook aan te raden je hierin te verdiepen wanneer jij hier een kans voor jezelf ziet liggen. Op dit moment zijn er veel banen waar een opleiding wordt gecombineerd met een baan. Zo kun je direct aan de slag. Het mooie aan de zorg is dat je daadwerkelijk voor mensen het verschil gaat maken. Een baan met voldoening zoals dat heet!

Horeca

Waar staat Groningen bekend om? Om zijn gezelligheid natuurlijk. Overal restaurants, cafés en kroegen. Ook hier is volop werk. Een tak van sport die niet héél veel verdiend, maar wel heel veel gezelligheid met zich meebrengt. Ook een baan die te combineren is met een kantoorbaan. Vier dagen op kantoor en één avond in een café aan de bak? Je zult niet de eerste zijn die dit doet.

In het Hoge Noorden blijven wonen en werken is natuurlijk altijd een goed idee. Dit hoeft echter niet ten koste te gaan van je carrière. Met het kiezen van de juiste sector zit jij voor jaren goed zonder het mooie Groninger land te hoeven verlaten!