Economie

Hyperloop Groningen begint al in 2024 met testen in Veendam

Hoe is het eigenlijk met de Hyperloop? Het is een tijdje stil geweest rond dit futuristische transportsysteem via een ondergrondse buis. In de provincie Groningen wordt er op twee plaatsen aan gewerkt, waarmee de Hyperloop een zeer Gronings tintje heeft. Waarschijnlijk gaan we er vanaf volgend jaar weer meer van horen, want dankzij nieuwe investeringen kan de firma Hardt Hyperloop in 2024 in Veendam beginnen met het verder testen van de technologie.


Leestijd: 1 minuut

Onlangs maakte de NOM bekend dat er een nieuwe investering is van belangrijke publieke en private investeerders. Deze investering is volgens de NOM een mijlpaal waarmee de basis wordt gelegd voor de voltooiing van het “European Hyperloop Center (EHC)” en het testvoertuig van het bedrijf.

Het EHC is een 420 meter lange testfaciliteit, inclusief een baanwissel. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat de onderliggende technologie van de hyperloop werkt en zo een bijdrage leveren aan de toekomst van transport. In 2024 begint Hardt Hyperloop met het verder testen van de technologie.

De financiering is afkomstig van het Europese Innovatie- en Technologie Centrum (EIC) Fonds, de regionale investeringsfondsen InnovationQuarter en Investeringfonds Groningen, evenals een aantal bestaande en nieuwe investeerders van Hardt.

Vanuit Veendam moet het EHC een belangrijke rol gaan spelen in hyperloop innovatie. Het testcentrum beschikt over een volledig operationele hyperloop spoorwissel, wat een cruciaal onderdeel is voor de implementatie van hyperloopnetwerken.

Het EHC zal een open testfaciliteit worden, waarbij andere hyperloop-ontwikkelaars en bedrijven die geïnteresseerd zijn in hyperloop-componenten tests kunnen uitvoeren in het centrum. Door een omgeving van gezamenlijk leren en samenwerken te bevorderen, moet het centrum zo een impuls geven aan het gehele hyperloop-ecosysteem.

Met de bouw van de hyperloop-buizen en de funderingen is al begonnen. En de eerste buizen zullen tegen het einde van de zomer worden geïnstalleerd.

Het EIC Fonds is onderdeel van het Europese Innovatie- en Technologie Centrum, dat als opdracht heeft om Europese innovaties met een hoge impact te identificeren en te ondersteunen.

Bron, foto en meer informatie op de website van de NOM