Economie

Busjes en vrachtwagens verboden in binnenstad Groningen vanaf 2022

Vrachtwagens en bestelbusjes zijn vanaf 2022 niet meer welkom in de binnenstad van Groningen. B en W willen deze auto’s nog wel tot ‘s morgens elf uur toestaan, zodat ze winkels kunnen bevoorraden. Maar na elf uur kunnen winkels en andere bedrijven of instellingen zich alleen nog laten bevoorraden met elektrische wagens of fietsen.


Leestijd: 1 minuut

Busjes en vrachtwagens verboden in binnenstad Groningen vanaf 2022
Busjes en vrachtwagens verboden in binnenstad Groningen vanaf 2022

B en W komen met dit voorstel naar aanleiding van een eis van het rijk dat in het jaar 2025 bezorgdiensten voor binnensteden elektrisch moeten zijn. Een andere aanleiding is dat er steeds meer ergernis is over vrachtverkeer in de Groninger binnenstad, zo meldt maandag het Dagblad van het Noorden.

Volgens het artikel in het Dagblad van het Noorden is er sprake van een ongebreidelde toename van bouw- en bezorgbusjes en kleine vrachtwagens, die overdag ook straten blokkeren en parkeerplaatsen bezetten. Deze toename is des te pijnlijk omdat er al enkele jaren wordt gestreefd naar milieuvriendelijke bezorgsystemen voor de binnenstad, maar dat heeft tot nu toe te weinig effect gehad.

Komende maand zijn er informatiebijeenkomsten voor ondernemers gepland, waar de gemeente een toelichting geeft op de plannen. Ook bewoners zijn daarbij welkom.