economie

30 aug 2017, 10:10

Ben Feringa verwelkomt 2300 internationale studenten RUG

Ben Feringa verwelkomt 2300 internationale studenten RUG

Nadat gisteren Hanzehogeschool Groningen kon melden dat zich er zo’n negenhonderd eerstejaars afkomstig uit het buitenland hebben ingeschreven, meldt de RUG dat zich daar voor het komend studiejaar 2300 internationale studenten hebben ingeschreven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Rijksuniversiteit Groningen heet morgen, donderdag 31 augustus, ruim 2.300 nieuwe internationale studenten welkom. Zij worden officieel ontvangen in De Oosterpoort met toespraken, een braderie en een borrel. Sprekers op de Welcoming Ceremony zijn onder andere Nobelprijswinnaar prof. Ben Feringa, wethouder Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen en Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG.

 

De RUG begroet jaarlijks studenten van 120 verschillende nationaliteiten. De Welcoming Ceremony is voor hen een belangrijke en hoog gewaardeerde introductie. De ontvangst op de RUG is al meermalen door buitenlandse studenten aangemerkt als een van de beste van Nederland, onder andere door het gedurende 2 dagen aanwezig zijn met een ontvangstcomité op Schiphol. De Welcoming Ceremony is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, vandaar dat gekozen is voor Cultuurcentrum De Oosterpoort.

 

Programma

 

De Ceremony begint om 13 uur. Openingssprekers zijn prof. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur, wethouder Roeland van der Schaaf, en Adiëlla Boot, president ESN 2017-2018. Na een officieel welkom is er een informatiemarkt over studentenvoorzieningen en -verenigingen. Ook zijn er sportieve- en fietsworkshops en is er aandacht voor praktische zaken als studieondersteuning, veiligheid, verzekeringen en bankrekeningen, gezondheidszorg, etc. De belangrijkste ‘motivational speaker’ voor de nieuwe studenten is professor Ben L. Feringa, winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde in 2016. Rond 16.30 uur is er een borrel en livemuziek.

 

Meer dan vijfduizend buitenlandse studenten

 

Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van internationale positionering. Inmiddels zijn zo’n 30 bacheloropleidingen en het merendeel van de masteropleidingen Engelstalig. Het aantal ‘reguliere’ buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met zo’n 10%, naar circa 5.500 nu. Daarbij komen nog ca. 800 studenten die hier kortere tijd zijn, bv. in verband met een uitwisselingsprogramma, en natuurlijk de promovendi.