bereikbaarheid-verkeer

10 aug 2017, 10:10

Webcams op aanleg Helperzoomtunnel en Esperantotunnel

Webcams op aanleg Helperzoomtunnel en Esperantotunnel

De organisatie die verantwoordelijk is voor de aanpak van de zuidelijke ringweg heeft webcams geplaatst bij twee grote bouwprojecten. Daardoor kan iedereen thuis achter de computer de bouw volgen van de Helperzoomtunnel en werkzaamheden aan de Esperantotunnel. Bovendien is er op de website aanpakringzuid regelmatig een update van het vorderen van de werkzaamheden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Update: Helperzoomtunnel


De werkzaamheden bij de Helperzoomtunnel verlopen volgens planning, zo meldt de organisatie gistermiddag.

 

Een oude kademuur en een betonnen duiker, die onverwachts werden aangetroffen, zijn inmiddels gesloopt. Er zijn betonplaten gelegd die de fundering vormen voor de schuifbaan. Over de schuifbaan wordt volgend voorjaar de Helperzoomtunnel ingeschoven.

 

Momenteel zijn medewerkers bezig met het aanvullen met zand. Volgens de huidige planning is dat donderdagavond klaar.

 

Update Esperanto-fietstunnel


Er zijn voor de Esperantofietstunnel betonnen tunneldelen  geplaatst en aan elkaar vast gemaakt. Op dit moment leggen de bouwers betonnenelementen bovenop de tunnel.  Deze elementen zorgen ervoor dat een trein voorbij de tunnelingang wordt geleid in een noodgeval. Aan iedere zijde komen twee stuks. Elk element weegt ongeveer 35.000 kilo.

 

De tunnel wordt aan beide kopse kanten dichtgemaakt met een stalen plaat.  Vandaag beginnen de bouwers met de voorbereiding van het terugleggen van de spoorrails. Dat doen ze door eerst het spoorballast (de steentjes tussen de sporen) terug te leggen.

 

Boorpalen


Ruim de helft van de boorpalen is aangebracht. De werkzaamheden liggen op schema. Donderdag gaan de laatste palen de grond in. Daarna worden ze allemaal gevuld met beton.


Op deze locatie is een oude vervallen leiding gevonden van ongeveer 50.000 kilo. Deze leiding is woensdag verwijderd. Dit had geen invloed op de planning.

 

Foto boven: aanleg Helperzoomtunnel (Foto: aanpakringzuid.nl)

 

 

Esperantotunnel: aanbrengen betonnen elementen.
Esperantotunnel: aanbrengen betonnen elementen.