bereikbaarheid-verkeer

12 sep 2016, 09:09

Wat zijn de drukste fietspaden van Groningen?

Vorig jaar stonden de Grote Markt en de Oostersingel in Groningen op de lijst van de tien drukste fietspaden van Nederland. Dat bleek destijds uit de resultaten van de FietsTelweek. Ook dit jaar komt er weer zo'n groot fietsonderzoek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De fietstel-app is te downloaden op de telefoon, via zowel de App Store als Google Play. De app houdt bij hoeveel iemand fietst en welke route hij volgt. Op 19 september start de app automatisch met meten. De FietsTelweek loopt tot en met 25 september.

Dit jaar worden speciaal middelbare scholieren opgeroepen om ook mee te tellen. Zij maken veel gebruik van de fiets. Hun informatie is dan ook heel bruikbaar bij het maken van beleid. Voor scholieren die meetellen is er een bijzondere prijs beschikbaar: een helikoptervlucht boven Nederland met de hele klas.

Het is de tweede keer dat de provincie en gemeente Groningen meedoen aan de FietsTelweek. In 2015 deden bijna 3000 Groningers mee. Samen legden ze ruim 122.000 kilometer af. Landelijk namen ruim 56.000 mensen deel, die samen ruim 2 miljoen kilometer aflegden. De Grote Markt en de Oostersingel in Groningen kwamen terecht in de top-10 van de drukste fietspaden van Nederland. Groningen stond vorig jaar op de derde plaats van steden met het grootste aantal deelnemers aan de FietsTelweek, na Amsterdam en Utrecht. 

De provincie en gemeente vinden het belangrijk om fietsen in de provincie te stimuleren. Fietsen is gezond en goed voor klimaat en milieu. Tussen de stad Groningen en grotere plaatsen op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad legt de provincie bijvoorbeeld Fietsroutes Plus aan. Dat zijn fietspaden die comfortabeler en breder zijn dan gewone fietspaden. Er liggen al Fietsroutes Plus tussen Groningen en Zuidhorn en Groningen en Bedum. Er komen in ieder geval nog Fietsroutes Plus naar Winsum, Ten Boer, Leek en Haren. De stad heeft Slimme Routes die aansluiten op de Fietsroutes Plus.