bereikbaarheid-verkeer

08 dec 2017, 10:10

Vanaf zondag nieuwe dienstregeling voor openbaar vervoer

Vanaf zondag nieuwe dienstregeling voor openbaar vervoer

De nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer in Nederland gaat aankomende zondag in. Ook in Groningen en Drenthe wijzigt de dienstregeling van de bussen. Op een aantal trajecten worden rijtijden en routes aangepast.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De belangrijkste wijzigingen

Nieuwe Q-link rood tussen Emmen en Klazienaveen
Tussen Emmen en Klazienaveen rijdt vanaf 10 december de nieuwe Q-link rood, lijn 12. Deze lijn vervangt de huidige lijnen 12 in Emmen, 300 tussen Emmen en Klazienaveen en lijn 626 tussen Emmen en Nieuw Schoonebeek. Q-link rood rijdt in de spits vier keer per uur. De bussen zijn voorzien van wifi en airco.

Streeklijnen gaan vaker rijden
Op streeklijn 65 tussen Zoutkamp via Winsum naar Groningen rijdt vanaf 10 december elke werkdag overdag minimaal twee keer per uur een bus. Ook op andere streeklijnen gaan meer ritten rijden, zoals op lijn 14 Winschoten - Vlagtwedde - Stadskanaal, lijn 83 Assen - Roden - Leek en lijn 31/34 Hoogeveen - Zuidwolde - Meppel.

Qliner rijdt vaker en biedt meer zitplaatsen
Sinds begin november rijden er Qliner dubbeldekkers - met meer zitplaatsen dan een gewone Qliner - op lijn 300 tussen Emmen en Groningen. Qliner 309 tussen Assen en Groningen krijgt meer ritten in de middagspits. Qliner 312 Stadskanaal - Gieten - Groningen rijdt op werkdagen minimaal twee keer per uur en gaat ook op zaterdag van en naar Groningen rijden.

Alle nieuwe tijden en routes zijn te vinden op www.qbuzz.nl/gd.

Met de start van de nieuwe dienstregeling breidt ook het aantal duurzame bussen uit. Op Q-link groen, tussen Zuidhorn en Groningen, gaan tien elektrische bussen rijden en op buslijnen in Groningen en Drenthe worden twee waterstofbussen ingezet.

De bussen gaan tanken bij een nieuw tankstation in Delfzijl en worden ingezet op verschillende lijnen. Op het traject Zuidhorn - P+R Reitdiep - UMCG Noord - hoofdstation/Groningen Europapark rijdt Q-link groen, lijn 1 en 2, met tien elektrische bussen.