bereikbaarheid-verkeer

27 nov 2014, 21:09

Tweede Kamer akkoord met verdubbeling N33 van Zuidbroek naar Appingedam

Tweede Kamer akkoord met verdubbeling N33 van Zuidbroek naar Appingedam

De Tweede Kamer heeft donderdagavond voor de motie gestemd om de N33 van Zuidbroek naar Appingedam te verdubbelen. Dat meldt PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer via Twitter. Dat lijkt onverwacht een grote meevaller voor Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de regio noord-Groningen in vervulling. Vanuit de Eemsmond (Eemshaven en Delfzijl) kunnen auto’s en ander vrachtverkeer dan aanzienlijk sneller naar Assen en verder rijden.

Hoe de financiering geregeld wordt is nog niet bekend. Dat zou voor eind 2014 geregeld moeten zijn.

Achtergrond

De provincie Groningen vindt het belangrijk dat de rijksweg N33 tussen Zuidbroek en Appingedam wordt verdubbeld. De weg ontsluit de Eemsdelta, een regio die economisch van belang is. De provincie is dan ook bereid om een bedrag van 78 miljoen euro te investeren.

 

De verdubbeling van dit gedeelte van de N33 leek tot nu toe geen prioriteit voor het Rijk, eigenaar van de weg. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en gedeputeerde Mark Boumans hebben afgesproken dat de provincie een ontwerp maakt voor de weg en dat het Rijk dit verkeerskundig en financieel toetst. De onderhandelingen tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincie over de mogelijke verdubbeling worden voor 1 januari 2015 afgerond, zo meldt de provincie nog op haar website.