Bereikbaarheid & Verkeer

Steeds meer internationale aandacht voor fietsstad-Groningen – reportage op Zweedse televisie

Groningen krijgt steeds meer internationale bekendheid als één van de meest fietsvriendelijke steden van Nederland, en zelfs van Europa. Vorige week werd die bekendheid nog weer wat verder vergroot, dankzij een reportage op de Zweedse televisie. Daar werd Jaap Valkema van de gemeente Groningen uitvoerig aan het woord gelaten over de manier waarop Groningen het fietsen hier heeft geregeld.


Leestijd: 1 minuut

De aandacht van de Zweedse televisie was te danken aan het feit dat er in de plaats Örebro, tweehonderd kilometer van Stockholm, een bijeenkomst plaatsvond van “Champ”. Dat is een organisatie van steden die in eigen land voorop lopen wat betreft het stimuleren van het fietsgebruik. En daar hoort Groningen uiteraard ook bij.

‘We merken dat er steeds meer internationale belangstelling is voor Groningen als stad die het fietsen goed heeft geregeld. Ook vanwege duurzaamheid en het feit dat veel autowegen overvol beginnen te raken begint fietsen langzamerhand een hot item te worden. Inmiddels ook in grote steden als Londen, Parijs, New York en Los Angeles. Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor de fiets’, vertelt Jaap Valkema.

Maar het is beslist niet zo dat Groningen wat fietsen betreft weinig meer zou kunnen leren van andere steden. ‘Integendeel: wij kunnen van andere steden die lid zijn van de organisatie “Champ” ook nog heel veel leren. Want ik denk dat wij in Groningen weliswaar goed zijn  op het gebied van de infrastructuur, maar dat we op het gebied van marketing en promotie nog heel veel bij kunnen leren. Daar zijn ze in Scandinavië dan weer beter in’, aldus Valkema.