bereikbaarheid-verkeer

11 apr 2018, 09:09

Ruim 50 lindes tijdelijk herplaatst in ‘bomenhotel’

Ruim 50 lindes tijdelijk herplaatst in ‘bomenhotel’

Vanwege de ombouw van de zuidelijke ringweg hebben 52 lindes tijdelijk een nieuwe plek gekregen. De bomen stonden eerder aan de Lübeckweg en nu achter De Stainkoeln aan de Winschoterweg. Over enkele jaren krijgen ze een plekje bij de vernieuwde ringweg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Combinatie Herepoort is het tijdelijk herplanten van bomen niet heel bijzonder, maar dat het in deze omvang gebeurt wel.

De locatie bij De Stainkoeln, de voormalige stortplaats aan de zuidoostkant van de stad, is bewust gekozen. “Deze plek was beschikbaar en goed te bereiken vanaf de Lübeckweg”, zegt Dirk Zwakenberg, groenadviseur bij Combinatie Herepoort.

Het hotel is nog niet vol, want in het najaar krijgen nog meer bomen hier een plekje. De bomen uit het hotel komen straks onder andere rondom de nieuwe Julianavijver, het Zuiderplantsoen en de tunnel aan de Helperzoom. “Daardoor heeft het groen op deze locaties direct een meer volwassen uitstraling.”

Het verplanten van bomen is een alternatief voor kappen. Een externe deskundige heeft bepaald welke bomen geschikt waren om te verplanten. Dat zijn vooral lindes, maar ook iepen en plantanen.

De lindes aan De Stainkoeln kunnen rekenen op een luxueuze behandeling. “We gaan de grond rondom de wortelkluiten verbeteren. Hierdoor krijgen ze meer wortelruimte, waardoor de bomen gezond verder kunnen groeien en niet een aantal jaren stil staan in hun ontwikkeling.”

Gomarus College

Niet alle te verplanten bomen voor de zuidelijke ringweg zijn naar De Stainkoeln gebracht. Zeventien bomen die bij het Noord-Willemskanaal stonden, hebben nu een plekje bij het Gomarus College aan de Vondellaan. “Hier staan ook bomen die voor verplanten in aanmerking kwamen, maar bij nader inzien kunnen blijven staan. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap, want dankzij deze bomen is het gebied rond de vijver beter geschikt voor vleermuizen. Verder hebben we nog zes bomen tijdelijk bij het Stadspark geplant.”