bereikbaarheid-verkeer

29 nov 2016, 10:10

Proef met tegelijk groen mislukt in Rotterdam, maar in Groningen al jaren een succes

Proef met tegelijk groen mislukt in Rotterdam, maar in Groningen al jaren een succes

Een experiment in Rotterdam, waarbij fietsers op een druk kruispunt tegelijk groen krijgen, ging maandag finaal de mist in: binnen een minuut waren er twee ongelukken. De proef werd dan ook gelijk weer afgebroken. In Groningen doen we het gelukkig stukken beter: hier is ‘tegelijk groen’ al jaren een succes. Speciaal voor de Rotterdammers zetten we nog even de regels op een rij.  

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel, regels? Daarover kunnen we kort zijn: die zijn er niet. Vergeet de haaientanden, vergeet de regel dat verkeer van rechts voorrang heeft. Wat je wel moet doen? Oogcontact maken, zegt de gemeente, en kijken wat de ander doet.

De stad Groningen telt op dit moment zo’n dertig kruispunten waar de fietsers van alle kanten tegelijk groen hebben. En daarmee zijn we uniek: Groningen is een van de weinige steden ter wereld waar fietsers op deze manier kunnen oversteken. Volgens deskundigen is het niet alleen veiliger, maar bevordert het ook de doorstroming. Het zorgt er namelijk voor dat ontzettend veel fietsers tegelijk een kruispunt kunnen passeren.