Bereikbaarheid & Verkeer

Operatie Ring Zuid vrijdag van start: "enorme verkeersdrukte"

Vrijdagavond is het zover, dan start Operatie Ring Zuid. De komende vijf maanden wordt het nieuwe Julianaplein en het nieuwe verdiepte deel van Ring Zuid afgebouwd en aangesloten op de bestaande wegen. Groningen Bereikbaar verwacht enorme verkeersdrukte door deze werkzaamheden. Daarom roepen zij op de auto zoveel mogelijk te laten staan en te kiezen voor fiets, OV of P+R. 


Leestijd: 3 minuten

Foto | Groningen Bereikbaar
Foto | Groningen Bereikbaar

Fase 1 van Operatie Ring Zuid is het startweekend waarin de wegen voorbereid worden op de tweede langere fase. Fase 1 is verdeeld over twee dagen met beide verschillende afsluitingen.

Zaterdag 23 maart

Van vrijdagavond 22 maart 22.00 uur tot zaterdagavond 23 maart 22.00 uur zijn op het Julianaplein de volgende rijrichtingen dicht: 

 • Assen > Drachten
 • Assen > Hoogezand
 • Drachten > Hoogezand

Verkeer vanuit Assen richting Drachten wordt omgeleid via de N381 (Oosterwolde) of de N372 (Peize). Verkeer vanuit Assen naar Hoogezand kan via de N33/A7 en verkeer vanuit Drachten richting Hoogezand rijdt via de overige ringwegen (West, Noord en Oost).

Wat is open en dicht op zaterdag 23 maart?
Omleidingsroutes zaterdag 23 maart?

De nacht van zaterdag op zondag

Van zaterdag 23 maart 22.00 uur tot zondag 24 06.00 uur zijn op het Julianaplein alle richtingen dicht. Ook zijn grote delen van Ring Zuid dicht en is de A28 richting het centrum dicht vanaf Groningen-Zuid.

Zondag 24 maart

Van zondagochtend 24 maart 06.00 uur tot maandagochtend 25 maart 06.00 uur zijn op het Julianaplein de volgende rijrichtingen dicht: 

 • Assen > Drachten
 • Drachten > Assen
 • Hoogezand > Assen
 • Drachten > Hoogezand
 • Hoogezand > Drachten

Alleen de route Assen > Hoogezand is beschikbaar.

Verkeer vanuit Assen richting Drachten wordt omgeleid via de N381 (Oosterwolde) of de N372 (Peize) en andersom. Verkeer vanuit Drachten volgt Ring West, Ring Noord en Ring Oost richting Hoogezand. Verkeer vanuit Hoogezand volgt de overige ringwegen richting Drachten en de N33 richting Assen.

Wat is er open en dicht op zondag 24 maart?
Omleidingsroutes zondag 24 maart

Lees meer over fase 1

Vanaf maandag 25 maart

Op maandag 25 maart om 06.00 uur start Fase 2 van Operatie Ring Zuid. Dit is de eerste langere fase en het duurt tot vrijdag 26 april 22.00 uur. Ring Zuid is afgesloten tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein. In deze periode zijn de volgende richtingen dicht:

 • Assen > Drachten
 • Drachten > Assen
 • Drachten > Hoogezand
 • Hoogezand > Drachten

Verkeer tussen de richtingen Drachten en Hoogezand rijdt via de overige ringwegen. Verkeer tussen de richtingen Drachten en Assen wordt omgeleid via N381 (Oosterwolde) of N372 (Peize).

Om ervoor te zorgen dat het verkeer de omleidingen volgt en niet op eigen houtje op zoek gaat naar sluiproutes door de stad, zijn er extra afsluitingen of aanpassingen. Op de website van Groningen Bereikbaar lees je wat de maatregelen zijn tijdens deze maand.

Wat is open en dicht van 25 maart t/m 26 april?
Omleidingsroutes van 25 maart t/m 26 april

Laat de auto staan

De verkeershinder door Operatie Ring Zuid is zo ernstig dat er 20 procent minder auto’s op het wegennetwerk in en rond Groningen moet rijden om het verkeer door te laten stromen. Blijft iedereen in de auto rijden, dan verwacht Groningen Bereikbaar enorme files waarbij je uren vaststaat en is er een grote kans op een verkeersinfarct (gridlock).

Daarom roept Groningen Bereikbaar op om de auto zoveel mogelijk te laten staan. Het advies? Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets of het OV. Moet je echt met de auto? Reis dan via een P+R of buiten de spits.