bereikbaarheid-verkeer

06 feb 2018, 10:10

Nieuwe, unieke opleiding tot buschauffeur: eerste studenten gestart

Nieuwe, unieke opleiding tot buschauffeur: eerste studenten gestart

Vijftien studenten zijn een BBL-opleiding tot buschauffeur gestart. Ze volgen een nieuwe opleiding; een unieke samenwerking tussen Qbuzz, Noorderpoort en Oosterpoort opleidingen. De studenten worden in één jaar tijd in de praktijk opgeleid tot vakbekwaam buschauffeur, met een volwaardig mbo niveau2-diploma.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na het halen van het busrijbewijs bij Oosterpoort opleidingen gaan de studenten een aantal dagen per week op de bus rijden, begeleid door een praktijkopleider van Qbuzz. Hierdoor raken ze vertrouwd met het rijden in een dynamische omgeving én doen ze ervaring op met alle andere taken die bij hun gastheerschap op de bus horen, zoals de omgang met reizigers. Op deze manier worden de studenten in een jaar tijd vakkundig opgeleid tot een echte vakman/vakvrouw op de bus, aldus de  initiatiefnemers.

Noorderpoort zorgt voor de theoretische ondersteuning van de opleiding. Eén dag per week zitten de studenten in de schoolbanken. Noorderpoort geeft lessen in onder andere Nederlands, Engels, Duits en rekenen. Ook komt de theorie vanuit de praktijk bij Qbuzz aan bod. Studenten krijgen antwoorden op vragen zoals: hoe wordt een dienstregeling gemaakt, wat moet ik doen bij een schade en wat zijn de ambities van Qbuzz op het gebied van duurzaamheid?

Op dit moment is er bij Qbuzz nog geen dringend tekort aan buschauffeurs. Maar vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van chauffeurs, zal er in de komende jaren veel uitstroom zijn.