Bereikbaarheid & Verkeer

Nieuwe situaties voor fietsers aan de westkant van de stad

De aanpak van Ring Zuid leidt niet alleen tot veranderingen voor de automobilist. Ook de fietser krijgt te maken met veranderingen. Aan de westkant van de stad zijn er bijvoorbeeld drie situaties die veranderen voor tweewielers.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Aanpak Ring Zuid
Foto | Aanpak Ring Zuid

Dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark

Bij de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark verandert het fietspad. In de oude situatie waren er fietspaden aan beide zijden van de rotonde. In de nieuwe situatie ligt er alleen een fietspad aan de oostzijde. Dit fietspad is voor fietsverkeer in beide richtingen. Kom je vanaf de Laan Corpus den Hoorn en ga je rechtdoor richting Stadspark, dan hoef je niet meer drie wegen over te steken, maar twee.

Een ander voordeel is dat er op de rotondes minder autoverkeer rijdt. Het autoverkeer vanuit Drachten naar de westelijke ringweg (en andersom) komt hier niet meer langs. Dat maakt het oversteken gemakkelijker en veiliger.

Leonard Springerlaan

Bij het Vrijheidsplein is al een aantal jaren geleden het fietstunneltje tussen MartiniPlaza en Gasunie verdwenen. Met dat fietstunneltje, met traptreden, ging je onder het Vrijheidsplein door.

In de nieuwe situatie is de westelijke ringweg ‘opgetild’. Daarom kun je op de fiets over de Leonard Springerlaan onder de westelijke ringweg door. Omdat hier ook een oprit en afrit ligt voor autoverkeer, komen er wel verkeerslichten bij.

Laan van de Vrede

Ook verandert de fietsverbinding tussen de Laan van de Vrede en Martiniplaza. In het verleden moest je hier de drukke oprit en de afrit oversteken. In de nieuwe situatie fiets je onder de oprit en de afrit door. Dit is overzichtelijker en veiliger.