Bereikbaarheid & Verkeer

'Superrotonde' verdwijnt, tijdelijke brug in gebruik

Maandag ontstaat er een nieuwe verkeersituatie tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein. De nieuwe oprit voor verkeer vanaf de rotonde bij Laan Corpus den Hoorn richting Julianaplein gaat open. Ook de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal wordt in gebruik genomen. De tijdelijke superrotonde verdwijnt hiermee weer. De ringweg vanaf Drachten naar het Julianaplein is weer open en heeft een nieuwe aanblik gekregen.


Leestijd: 2 minuten

'Superrotonde' verdwijnt, tijdelijke brug in gebruik
'Superrotonde' verdwijnt, tijdelijke brug in gebruik

Nieuwe oprit Laan Corpus den Hoorn open

Een belangrijke mijlpaal voor het project Aanpak Ring Zuid is het openen van de nieuwe oprit bij de Laan Corpus den Hoorn. Dat gebeurt maandagochtend. Via deze oprit kan het autoverkeer vanaf Laan Corpus den Hoorn direct de zuidelijke ringweg op richting Julianaplein. Dit verkeer hoeft niet meer via het Vrijheidsplein.

De nieuwe oprit wordt de eerste tijd ook gebruikt door het verkeer dat vanaf de westelijke ringweg naar het Julianaplein gaat. Vanaf de westelijke ringweg ga je eerst in westelijke richting, naar de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark. Houd de binnenste baan aan. Via de noordelijke en de zuidelijke rotonde rijd je weer terug richting het oosten. Je kunt dan na ongeveer 100 meter links aanhouden en via de nieuwe oprit de ringweg oprijden. Deze gaat onder een viaduct door. In de toekomst gaat over dit viaduct een nieuwe afrit lopen.

Tijdelijke brug Noord-Willemskanaal in gebruik

Voor het tijdelijke Julianaplein is de afgelopen tijd een tijdelijke brug gebouwd over het Noord-Willemskanaal. Deze ligt iets ten zuiden van de oude Julianabrug. De brug is bedoeld voor het verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten (A7) naar het tijdelijke Julianaplein, en het verkeer in omgekeerde richting. Maandag 28 maart, bij het ingaan van fase 5 van Operatie Julianaplein, wordt de brug in gebruik genomen.

Superrotonde verdwijnt

De ‘superrotonde’, eigenlijk een ovonde, verdwijnt weer. Tijdelijk waren het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark aan elkaar gekoppeld tot een enorm grote rotonde. Met de opening van de nieuwe oprit bij Laan Corpus den Hoorn is de superrotonde niet meer nodig. Verkeer vanaf Laan Corpus den Hoorn richting Drachten kan gewoon weer via de zuidelijke rotonde direct naar de noordelijke rotonde, en daar de A7 richting Hoogkerk/Drachten nemen.

Nieuwe aanblik ringweg

Wie vanaf het Julianaplein de stad uitrijdt zal zien dat de weg hier voor een deel een nieuwe aanblik heeft gekregen. Rechts langs de weg staan nieuwe bomen, nog klein, en in de middenberm is een betonnen bak aangebracht waarin rozenstruiken komen. Ook staan er nieuwe lantaarnpalen. Ook de rest van de zuidelijke ringweg zal de komende tijd stap voor stap deze weginrichting krijgen (inrichting als 'Parkway').

Wegafsluitingen in de nacht

Om de nieuwe verkeersituatie mogelijk te maken, zijn er de komende nachten verschillende wegafsluitingen noodzakelijk. In het artikel 'Grote nachtafsluitingen op Ring Zuid en A28 dit weekend (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)' van Groningen Bereikbaar zie je waar en wanneer deze afsluitingen zijn.