bereikbaarheid-verkeer

30 mrt 2015, 08:08

Mobiliteits management team helpt Groninger ondernemers hun bedrijf bereikbaar houden

Mobiliteits management team helpt Groninger ondernemers hun bedrijf bereikbaar houden

Tientallen ondernemingen in Groningen, op bedrijventerreinen of in de binnenstad, kunnen de komende maanden een verzoek tot een gesprek verwachten over de bereikbaarheid van hun bedrijfspand. Groningen staat aan de vooravond van een mega-aanpak van de zuidelijke ringweg en de spoorzone. Die werkzaamheden zullen beslist gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van ondernemingen. Voor veel ondernemers lijkt dat misschien nog een ver-van-mijn-bed show, maar de start van de aanpak komt nu echt dichterbij. Wanneer zij geen maatregelen nemen, dan kunnen ze straks misschien wel eens heel lastig bereikbaar worden voor klanten of personeel. Of voor allebei.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om dat te voorkomen is er een in Groningen een ‘Operationeel Team Mobiliteits Management’ opgericht. Dat bestaat uit specialisten die de komende maanden contact zoeken met bedrijven en hen aanbieden om samen goed na te denken over hun bereikbaarheid de komende jaren. De leden van dit operationeel team kunnen adviseren over tal van mogelijkheden om er voor te zorgen dat de bedrijven optimaal bereikbaar blijven, de komende jaren.

 

‘Wij willen met name graag in gesprek met werkgevers over mogelijkheden die er zijn om hun werknemers te stimuleren om tijdens de spits niet meer met de auto naar- of van hun werk te rijden. De tijd dat iedereen het de normaalste zaak vond om met de auto naar het werk te gaan is echt voorbij. Steeds meer mensen maken al gebruik van P&R voorzieningen, doen aan carpoolen of nemen de fiets. Gelukkig maar, met de aanpak van de zuidelijke ringweg in het verschiet’, vertelt Hans Vooges. Hij is Projectleider Mobiliteitsmanagement bij Groningen Bereikbaar.

 

Het is de ambitie van hem en zijn team om te komen tot achthonderd ‘spitsmijdingen’ per dag. Dat wil zeggen: ze hopen achthonderd mensen extra te stimuleren om niet met de auto naar het werk te komen. Hoe minder auto’s op de ringweg, hoe minder kans op files.

 

‘We hebben de afgelopen tijd al contact gehad met de grotere werkgevers in Groningen, zoals het UMCG of Duo. We gaan nu contact zoeken met bedrijven met tussen de honderd en vijfhonderd medewerkers. Dat wordt een uitdagende klus. Maar ik weet zeker dat we werkgevers kunnen overtuigen om mee te doen, want er zijn veel voordelen om werknemers te verleiden de auto te laten staan’, zegt Hans Vooges.

 

Zo scheelt het in het gebruik van beschikbare parkeerplaatsen. Ook kunnen de reiskosten van het bedrijf verminderen. En het is goed voor de gezondheid van medewerkers om op de fiets te komen, en er is geen tijdverlies door personeel dat in de file staat.

 

‘Er is een heel pakket aan maatregelen denkbaar om werknemers alternatieven aan te bieden voor hun auto. Zo kunnen medewerkers ook thuis werken, videovergaderen of een elektrische fiets gebruiken.’ aldus Vooges.

 

Ook zijn er subsidiemogelijkheden of fiscale voordelen, of minder bekende maatregelen, zoals het plaatsen van fietskluizen op P&R plaatsen of het inzetten van pendelbusjes.

 

‘De bereikbaarheid raakt echt iedereen in Groningen. Niet alleen de bedrijven langs de zuidelijke ringweg, maar ook op andere bedrijventerreinen of in het centrum. Want de aanpak van de zuidelijke ringweg gaat vijf jaar duren, en dat beïnvloedt de bereikbaarheid van de hele stad. We proberen de koppeling te vinden met de bedrijfsdoelstellingen en het bereikbaarheidsthema waardoor overlast vertaald kan worden naar winst voor je eigen onderneming op’, aldus Vooges.

 

Binnenkort gaat er een mailing de deur uit, waarin het Team wijst op haar bestaan en aanbiedt om langs te komen bij de ondernemers. ‘Wij willen heel graag in gesprek komen met de ondernemers. Ik weet zeker dat we voor hen een hoop ellende kunnen voorkomen door samen na te denken over de bereikbaarheid. De tijd begint te dringen!’, aldus Hans Vooges.

 

Meer informatie:    www.groningenbereikbaar.nl