bereikbaarheid-verkeer

08 dec 2014, 11:11

Milieueffectrapport: ‘toekomstige zuidelijke ringweg is veiliger dan nu ‘

Milieueffectrapport: ‘toekomstige zuidelijke ringweg is veiliger dan nu ‘

De zuidelijke ringweg zal na de grote aanpak die de komende jaren gaat plaats vinden, veiliger zijn dan de huidige, ook al rijdt er meer verkeer over. Dat blijkt uit onderzoeken die gedaan zijn voor het Milieueffectrapport.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat de toekomstige ringweg veiliger is komt vooral door de ongelijkvloerse knooppunten Julianaplein en Vrijheidsplein en het weghalen van de beweegbare Julianabrug. Ook hoeft het verkeer minder weefbewegingen te maken door een andere manier van aansluiten op de stedelijke wegen, wat ook bijdraagt aan een veiligere weg. Een en ander meldt de website: www.aanpakringzuid.nl

 

De gecombineerde conclusie van de kwantitatieve analyse en de kwalitatieve beoordeling is dat de toekomstige zuidelijke ringweg, ondanks een toename van verkeer, veiliger is dan nu.

Maatregelen


Maatregelen die bijdragen aan een veiliger zuidelijke ringweg:


• Ongelijkvloerse kruispunten Julianaplein en Vrijheidsplein.
• Het weghalen van de beweegbare Julianabrug. Deze zorgt soms voor onverwachte files.
• Andere manieren van aansluiten op de stedelijke wegen, waardoor het verkeer minder hoeft te weven.
• Een dynamisch verkeersmanagementsysteem. Dankzij detectielussen en een camerasysteem kan de verkeerscentrale in Wolfheze de situatie op de weg volgen en zo nodig snel ingrijpen, bijvoorbeeld bij een ongeval.
• Inrichting van de weg als 80 km/uur-weg. Door de beperkte breedte van de rijstroken (3,10 meter) en de inrichting van de bermen, ervaart de automobilist de snelheid van 80 km/uur als passend.
• Geleidelijke afbouw van de snelheid op de A7 en de A28 van 130 km/uur tot 80 km/uur.
• Vluchtzones en pechhavens voor auto’s met pech.
• Calamiteitentoerit voor hulpdiensten vanaf de Europaweg naar de zuidbaan van de zuidelijke ringweg, ter hoogte van het Europaplein.
 

Meer informatie:

www.aanpakringzuid.nl