bereikbaarheid-verkeer

14 jun 2016, 10:10

Kabels en leidingen in Groningen worden onder rijdende auto's door getrokken

In de omgeving van het Julianaplein is een begin gemaakt met het verleggen van kabels en leidingen. Afgelopen vrijdag werd een 60 centimeter dikke bundel aan kabels en leidingen onder de Laan 1940 – 1945 door getrokken. Terwijl auto's gewoon over de weg raasden. We maakten een reportage.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er staan veel verschillende werkzaamheden op het programma, vooral rond de Maaslaan en de Papiermolenlaan. Omwonenden gaan hiervan enige overlast ondervinden. Voor het verkeer is de hinder beperkt.

In 2017 begint de ombouw van de zuidelijke ringweg. Op het Julianaplein verdwijnen de verkeerslichten. Het verkeersplein wordt ongelijkvloers, zodat de verschillende verkeersstromen elkaar niet meer kruisen. Het nieuwe verkeersplein vraagt meer ruimte. Dat betekent dat er een nieuwe plek moet worden gezocht voor veel kabels en leidingen die hier in de grond liggen. Deze omvangrijke klus begint nu al, zodat de aannemer in 2017 met de ombouw van de zuidelijke ringweg kan beginnen.

Opdrachtgever voor de verleggingen zijn de eigenaren van de kabels en leidingen. Dat zijn onder andere Enexis (energie), Waterbedrijf Groningen (water), de gemeente Groningen (riool) en telecombedrijven. Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid coördineert de werkzaamheden.

Werkzaamheden in 2016

De plattegrond hieronder laat zien waar en wanneer in 2016 kabels en leidingen worden verlegd in de omgeving van het Julianaplein.