bereikbaarheid-verkeer

23 jun 2015, 17:05

Herewegviaduct in Groningen krijgt deze zomer grote opknapbeurt

Herewegviaduct in Groningen krijgt deze zomer grote opknapbeurt

Vele, vele generaties Groninger hebben er overheen gelopen: het Herewegviaduct. Niet alleen wandelaars zijn er overheen gelopen, ook een zeer groot aantal fietsers, auto’s en vrachtwagens is er overheen gegaan. Daardoor is het Herewegviaduct langzamerhand aan vervanging toe. Maar omdat er ook al andere zeer ingrijpende veranderingen in de omgeving op stapel staan, heeft de gemeenteraad besloten het Herewegviaduct nog niet te vervangen, maar wel een flinke opknapbeurt te geven

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze opknapbeurt staat gepland voor de periode van 13 juli tot 10 augustus. In die periode is het viaduct afgesloten voor auto’s, bussen en vrachtauto’s, maar fietsers en voetgangers kunnen het viaduct wel gewoon blijven gebruiken.

Het Herewegviaduct werd gebouwd in 1870. Maar in 1926 werd het omgebouwd en vergroot.

 

Werkzaamheden

 

De werkzaamheden komende zomer bestaan er uit dat de rijbaan van het viaduct een nieuwe, geluidwerende asfaltlaag krijgt. Ook wordt de afwatering verbeterd, zodat er minder plassen op het wegdek blijven liggen. Waar nodig wordt het metselwerk gerepareerd en vernieuwd, en ook krijgen de leuningen een opknapbeurt.

 

2028

De komende jaren maakt de gemeente Groningen dan samen met buurtbewoners, ProRail en andere belanghebbenden een plan voor een nieuw viaduct. Dat nieuwe viaduct zou dan in 2028 gerealiseerd moeten zijn.