bereikbaarheid-verkeer

25 mrt 2015, 09:09

Groningse busreizigers waarderen buslijnen en regionale treindienst met ruime voldoende

Groningse busreizigers waarderen buslijnen en regionale treindienst met ruime voldoende

De waardering van de reizigers voor de bus in Groningen en Drenthe komt uit op een 7.6 voor de stads- en streeklijnen en een 7.8 voor de Qliners 305 en 314. Dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de cijfers resp. 7.4 en 7.6 waren. De regionale trein in Groningen krijgt een 7.4, dit was in 2013 een 7.5. Dit blijkt uit de resultaten van de landelijke OV-Klantenbarometer 2014 die deze week bekend zijn gemaakt. De landelijke gemiddelde waardering kwam uit op een 7.5.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Q-link en Qliner

 

 

Dit jaar heeft het OV-bureau ook laten onderzoeken wat de reizigers vinden van Q-link en de Qliners in het hele gebied. Q-link komt uit op een 7.5. Punten waar verbetering mogelijk is zijn informatie bij vertraging en het tarief. Er is een relatief hoge score voor het gemak bij het instappen. De Qliners krijgen van de reizigers een 7.8, met een opvallend hoog cijfer voor (kans op) zitplaatsen, een 8.9. De inzet van de nieuwe 15 meter bussen zal daar zeker aan hebben bijgedragen.

 

Regionale trein Groningen

 

De regionale treindienst van Arriva heeft de score van 2013 niet kunnen vasthouden: het is gedaald van een 7,5 naar een 7,4. De noordelijks treindiensten scoren nog wel beter dan het gemiddeld cijfer dat voor regionale treindiensten is gegeven, namelijk een 7,3. Reizigers zijn de overstaptijden beter gaan waarderen en geven een 8,0 voor de punctualiteit. Ten tijde van het onderzoek was het project om treinen om te bouwen met een extra zogenaamde tussenbak nog niet afgerond. Mogelijk is dat de verklaring voor de daling in het oordeel over de (kans op) zitplaatsen van een 8,0 naar een 7.8. Het oordeel over de sociale veiligheid is een 7,8.