bereikbaarheid-verkeer

16 apr 2018, 10:10

Groningen sleept Cargo Bike Festival binnen

 Groningen sleept Cargo Bike Festival binnen

Het internationale Cargo Bike Festival vindt volgend jaar plaats in de stad Groningen. De komst van het festival past in de plannen van de stad voor een schone stadsdistributie in 2025. Dit jaar vindt het festival plaats in het Duitse Berlijn. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


Volgens wethouder Paul de Rook past het festival goed in Groningen. “Meer dan de helft van de verplaatsingen in de binnenstad doen de Groningers op de fiets, een fenomenaal aantal”, zegt hij. “We zien ook bedrijven steeds vaker pakketjes en maaltijden met de fiets bezorgen. Met cargo-bike bevoorrading worden we nog meer een allround fietsstad. We willen van andere landen leren hoe we de volgende stap kunnen zetten. Daarmee zijn we de perfecte plek om in 2019 het International Cargo Bike Festival te organiseren.”

Vrachtverkeer per fiets neemt toe
Met de stijging van de online aankopen neemt ook het vrachtverkeer met pakketten voor particulieren in de binnenstad toe. Ook de bezorging van maaltijden neemt toe. Een substantieel deel hiervan kan in de nabije toekomst met de cargo-bike of andere kleine licht elektrische vrachtvoertuigen, de zogenaamde LEVV’s plaatsvinden. Die zijn niet alleen schoon, ze bewegen ook makkelijker door de binnenstad en passen beter bij de maat en schaal van de straten en pleinen in het centrum van de stad.

Grote pakketvervoerders zijn volop bezig met deze ontwikkeling. Dit past bij de Green Deal Zero Emission Stadsdistributie, waar ook de gemeente Groningen samen met de logistieke sector aan werkt.

Het internationale congres dat dit jaar plaatsvindt van 13 tot 15 april in Berlijn, is onderdeel van VELO Berlin. In 2019 vindt het van 14 tot 16 juni in Groningen plaats.