bereikbaarheid-verkeer

11 sep 2017, 16:04

Fietsparkeren Grote Markt gaat voorlopig door

Fietsparkeren Grote Markt gaat voorlopig door

De diverse experimenten om fietsen tijdens stapavonden te parkeren op de Grote Markt krijgen een structureel vervolg. In elk geval eerst tot het eind van het jaar zal de Grote Markt elke week op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond worden ingericht met gemarkeerde fietsparkeervakken. Dat meldt de gemeente Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Fietsstewards zorgen op die momenten voor begeleiding. De ervaring leert dat er veel gebruik van zal worden gemaakt en dat er op andere plekken in het uitgaansgebied minder overlast zal zijn van geparkeerde fietsen. Op avonden wanneer er een evenement is op de Grote Markt, zoals bijvoorbeeld al aanstaande zaterdag, zal er geen fietsvak worden ingericht.

 

Fietsparkeren in Groningen is een vak apart. Ook ’s avonds. En zeker voor frisse nieuwe studenten maar ook voor de meer ervaren stappers. Want ook hun gestalde fietsen kunnen ’s avonds in het uitgaansgebied in de binnenstad voor overlast zorgen. Tot aan het eind van het jaar komen er daarom op de stap-avonden (donderdag, vrijdag en zaterdag) weer fietsvakken op de Grote Markt. Eerdere experimenten deze zomer zijn succesvol geweest, vandaar het vervolg. Fietsen kunnen op de Grote Markt worden geparkeerd vanaf ’s avonds 20.00 uur tot 06.00 uur in de volgende ochtend.

 

De fietsparkeervakken passen in een breder project dat zich richt op het verminderen van overlast van fietsparkeren in de binnenstad. De aanpak moet  een bijdrage leveren aan een aantrekkelijke en goed toegankelijke binnenstad met meer ruimte voor voetgangers. En het wordt op straat veiliger doordat hulpverleners niet of beperkt worden gehinderd door grote aantallen geparkeerde fietsen.