bereikbaarheid-verkeer

11 jun 2017, 10:10

Grote Markt als fietsenstalling succes. Maar: hoe mooi is het?

Grote Markt als fietsenstalling succes. Maar: hoe mooi is het?

Op de Grote Markt in Groningen stonden afgelopen nacht, van zaterdag op zondag, duizenden fietsen geparkeerd. Daarmee leek de stad Groningen haar reputatie als ‘Fietsstad nummer 1’ in Europa te onderstrepen. Het ging om een proef, die donderdagavond al begon, en duurde tot en met zaterdagavond. Sommige Stadjers laten via Facebook echter weten het niet een mooi gezicht te vinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen experimenteerde drie avonden en nachten met fietsparkeervakken op de Grote Markt, die te herkennen waren aan gele tape en aan lichtprojectie. Het experiment werd gehouden onder het motto ‘Fietsparkeren is een vak!’ 

 

Gestalde fietsen zorgen in het uitgaansgebied in de Groningse binnenstad namelijk regelmatig voor overlast en ergernis. De gemeente onderzoekt daarom, in samenwerking met de politie, hoe het fiets parkeren tijdens uitgaanstijden beter kan worden georganiseerd.

 

Gezien de belangstelling voor het parkeren lijkt de actie een succes. Maar uit reacties op Facebook blijkt dat niet iedereen even gelukkig is. Zo schrijft Yvonne Klapwijk: “Je gaat toch niet je mooie plein met fietsen bezaaien! Het lijkt zo aso!” En ene Ma Nou schrijft op Facebook: ‘Zo'n open vak werkt niet. Fietsen vallen om en je bent erg lang bezig om je fiets weer tevoorschijn te toveren.’ Korry Olthuis: ‘Er gaat Fiets boven Groningen’, waarmee ze de slogan”: ‘’Er gaat niets boven Groningen’ parodieert.

 

Toch lijken veel Groningers het wel een goed initiatief te vinden: het bericht van de gemeente over het experiment kreeg voor positieve likes, en slechts enkele negatieve, op Facebook.