bereikbaarheid-verkeer

25 jun 2018, 14:02

Duizend elektrische laadpalen voor Groningen en Drenthe

Duizend elektrische laadpalen voor Groningen en Drenthe

De ontwikkeling van elektrisch rijden in Groningen en Drenthe krijgt een forse impuls: beide provincies hebben samen duizend laadpalen besteld. Daarvan zijn er alleen al voor de stad Groningen 400 bestemd. Dat werd maandagmiddag bekend gemaakt tijdens een een persconferentie in Hoogkerk van de provincies Groningen en Drenthe, de gemeente Groningen en 29 andere gemeenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maandagmiddag onthulden de gedeputeerde Nienke Homan en Fleur Gräper van Groningen en wethouder Paul de Rook van Groningen symbolisch een nieuwe laadpaal bij het Van der Valk-restaurant bij Hoogkerk, samen met de gedeputeerden Tjissse Stelpstra van Drenthe). Ook energieorganisatie Enpuls, onderdeel van Enexis, is bij het project betrokken.

 

Volgens gedeputeerde Homan is de aanschaf van de duizend laadpalen bedoeld om de ‘kip of ei’ discussie te beeindigen. Die houdt in dat mensen niet elektrisch gaan rijden omdat er geen laadpalen zijn, maar dat anderzijds organisaties geen laadpalen kopen omdat er geen elektrische auto’s zijn.

 

‘Door de palen te kopen komen we uit die discussie. Wij hebben ook besloten om die duizend laadpalen aan te schaffen in Groningen en Drenthe om er toe bij te dragen dat er in Nederland in het jaar 2025 één miljoen elektrische auto’s rijden. Bovendien kunen we deze laadpalen ook mooi gebruiken om lokaal opgewekte stroom te gaan gebruiken’, aldus gedeputeerde Homan.

 

Van de duizend laadpalen komen er 300 in Drenthe, 300 in de provincie Groningen en 400 in de gemeente Groningen. Het is de bedoeling dat de palen tussen 2019 en 2022 worden geplaatst.

 

Van de duizend laadpalen komen er 400 in de stad Groningen.
Van de duizend laadpalen komen er 400 in de stad Groningen.
De gedeputeerden Homan, Gräper van Groningen en Stelpstra van Drenthe.
De gedeputeerden Homan, Gräper van Groningen en Stelpstra van Drenthe.