bereikbaarheid-verkeer

22 sep 2016, 11:11

Deelnemers FietsTelweek hebben er al 55.000 kilometer op zitten

Deelnemers FietsTelweek hebben er al 55.000 kilometer op zitten

De ongeveer 2.000 Groningse deelnemers hebben  aan de FietsTelweek hebben sinds afgelopen maandag al flink wat kilometers gemaakt. Samen fietsten ze zo’n 55.000 kilometer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De FietsTelweek is een groot landelijk fietsonderzoek naar het aantal fietsbewegingen. Een speciale app houdt bij welke route de fietsers afleggen en wat eventuele knelpunten zijn. De gemeente en provincie Groningen kunnen de gegevens gebruiken om het fietsnetwerk te verbeteren.

Het is de tweede keer dat de provincie en gemeente Groningen meedoen aan de FietsTelweek. In 2015 deden bijna 3000 Groningers mee. Samen legden ze ruim 122.000 kilometer af. Landelijk namen ruim 56.000 mensen deel, die samen ruim 2 miljoen kilometer aflegden. De Grote Markt en de Oostersingel in Groningen kwamen terecht in de top-10 van de drukste fietspaden van Nederland. Groningen stond vorig jaar op de derde plaats van steden met het grootste aantal deelnemers aan de FietsTelweek, na Amsterdam en Utrecht.

De provincie en gemeente vinden het belangrijk om fietsen in de provincie te stimuleren. Fietsen is gezond en goed voor klimaat en milieu. Tussen de stad Groningen en grotere plaatsen op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad legt de provincie bijvoorbeeld Fietsroutes Plus aan. Dat zijn fietspaden die comfortabeler en breder zijn dan gewone fietspaden. Er liggen al Fietsroutes Plus tussen Groningen en Zuidhorn en Groningen en Bedum. Er komen in ieder geval nog Fietsroutes Plus naar Winsum, Ten Boer, Leek en Haren. De stad heeft Slimme Routes die aansluiten op de Fietsroutes Plus.

De FietsTelweek duurt nog tot 25 september. De deelnemers in het hele land hebben sinds het begin van de week al zo'n miljoen kilometer gefietst.