Bereikbaarheid & Verkeer

Cargobike is in binnenstad goed alternatief voor bestelbus of vrachtauto (VIDEO)

Hoe krijgen we binnensteden schoner en veiliger? De elektrische cargobike is een goed alternatief voor bestelbussen en vrachtauto’s. Het nieuwe bedrijf Skjinhoes is al enthousiast over hun cargobike. Groningen Bereikbaar motiveert ook andere ondernemers om eens gratis zo’n cargobike te proberen.


Leestijd: 2 minuten

Skjinhoes blij met cargobike
Het nieuwe bedrijf Skjinhoes richt zich op het schoon en veilig houden van vluchtroutes in studentenhuizen. “In studentenhuizen zie je vaak dat er veel rommel in de gang staat. Dat kan enorm onveilig zijn. Huiseigenaren kunnen ons inschakelen om maandelijks de vluchtroutes te inspecteren en waar nodig op te ruimen”, legt eigenaar Eildert van Wieren uit.

“We hebben veel studentenhuizen midden in de stad en daar kun je op de fiets veel makkelijker komen”, zegt Eildert van Wieren. “Met een auto ben je zo tien minuten extra kwijt om een parkeerplek te vinden. En die tijd is best wel kostbaar. Met een cargobike sta je direct bij de voordeur. Je kunt gemakkelijk oud papier en glas inladen en naar een inzamelpunt rijden. Zo’n cargobike is ook nog eens super duurzaam. Je hebt geen uitlaatgassen en er is minder lawaai. Het zou ook echt een oplossing kunnen zijn voor de binnenstad logistiek.”

Zelf ervaren?
Een drukke binnenstad, venstertijden en een groeiende vraag naar emissievrije voertuigen zet veel bedrijven aan het denken over hun logistiek vervoer. Daarom biedt Groningen Bereikbaar nu een elektrische cargobike aan voor ondernemers, bedrijven en organisaties. Zo kun je zelf ervaren of dit werkt bij jouw bedrijf.

Voordelen gebruik cargobike
Of het nu gaat om bevoorrading, bezorging of verspreiding van goederen tussen locaties, een cargobike kan hierbij een slimme keuze zijn. De elektrische cargobike is:

  • snel; in de binnenstad overbrug je afstanden vaak sneller dan met de auto
  • flexibel; je bent niet afhankelijk van venstertijden
  • duurzaam; je CO2-uitstoot ligt lager
  • goedkoop; geen parkeer- en brandstofkosten
  • gezond; in beweging in plaats van zitten in de auto

De cargobike
Voor deze actie stelt Groningen Bereikbaar een Centaur Cargo Trike XL beschikbaar. Dit is een elektrische cargobike met drie wielen (daardoor extra stabiel). De laadbak heeft een volume van 850 liter (107 x 87 x 95 cm) met een maximale belasting van 100 kg. De actieradius van de fiets bedraagt zo'n 50 km bij gemiddelde ondersteuning. Deze wordt beïnvloedt door het totaal gewicht van de fiets met belading, de mate van mee-fietsen door de berijder en de manier van rijden.

Hoe werkt het?
De actie is voor ondernemers en bedrijven die ervaring op willen doen met een cargobike. Je kunt je via de website van Groningen Bereikbaar aanmelden voor de probeeractie met de elektrische cargobike. Je vult een reserveringsformulier in en je kiest een periode en afhaallocatie.