bereikbaarheid-verkeer

16 aug 2017, 10:10

Campagne moet fietsgedrag studenten verbeteren

Campagne moet fietsgedrag studenten verbeteren

Nieuwe studenten die meedoen aan de KEI-week in Groningen krijgen hulp bij het aanleren van veilig fietsgedrag. Tijdens de introductieweek die op 14 augustus begon, wordt deze groep bewust gemaakt van de gevaren van afleiding op de fiets, zoals smartphonegebruik. De ongeveer tweeduizend buitenlandse studenten die twee weken later worden verwelkomd, kunnen tijdens hun introductieprogramma op de fiets vertrouwd raken met lastige verkeerssituaties in de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De acties zijn een initiatief van VerkeerswijzerGroningen, een samenwerkingsverband van de Groninger gemeenten en de provincie om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De activiteiten worden uitgevoerd door partners die al jaren professioneel met verkeersveiligheid bezig zijn.

 

Eén van die partners is de organisatie Team Alert, die op 16 augustus tijdens het Sportplaza (onderdeel van de KEI-week) in gesprek gaat met studenten. Zij krijgen dan informatie over de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphonegebruik en muziek luisteren in het verkeer. Het is de bedoeling dat de jongeren op een bord een voornemen opschrijven, waarmee ze vervolgens op de foto gaan, die ze op sociale media kunnen delen.

 

Internationale studenten

De buitenlandse studenten die hier een of meer semesters verblijven, nemen vanaf eind augustus deel aan het ESN-introductieprogramma. Op 2 en 3 september kunnen zij verschillende workshops volgen, waaronder fietsvaardigheidslessen. Er wordt aandacht besteed aan lastige verkeerssituaties, zoals straten met eenrichtingsverkeer en kruispunten op drukke routes.

 

Welcome ceremony

Op 31 augustus is de officiële ontvangst van de buitenlandse studenten met een 'Welcome Ceremony' in de Oosterpoort. Ook hier kunnen ze verschillende workshops volgen, waaronder één van de politie. Hierin is aandacht voor ongewenst verkeersgedrag van studenten, zoals agenten dat in de praktijk meemaken. Daarnaast krijgen de studenten een brochure in vijf talen, met daarin de belangrijkste Nederlandse verkeersregels voor voetgangers en fietsers.

 

Verkeerswijzer Groningen

Verkeerswijzer Groningen organiseert verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen. Kijk voor meer informatie op www.verkeerswijzergroningen.nl.