Wonen

Waar zijn de bloemrijkste bermen van Groningen?

In bermen in de gemeente Groningen bloeien steeds meer bloemen en kruiden. Dat is te danken aan een nieuw beleid van de gemeente, waardoor bijna alle bermen ecologisch worden beheerd. Deze maanden worden de resultaten zichtbaar. Dat levert een fraai gezicht op, maar vooral ook ruimte voor insecten.


Leestijd: 1 minuut

Nagenoeg alle bermen in de gemeente Groningen worden nu ecologisch gemaaid. Maar er zijn in en rond Groningen ook een aantal ecologische ‘pareltjes’, waar niet alleen ecologisch wordt gemaaid, maar zelfs handmatig. Zoals bij Eelderbaan, Oostersluis, Reitdiep, Vestijklaan, Euvelgunneweg en Boterdiep. Daar maait een ecologische hovenier handmatige banen met een ‘vingerbalk’.

“Het voordeel van handmatig maaien is dat je goed ziet wat je tegenkomt. We laten het gemaaide een tijdje liggen om te drogen voordat we het afvoeren. De bodem verschraalt en zo ontstaan open plekken waar zaadjes kunnen ontkiemen en het insectenleven beter behouden blijft.”, vertelt Hemmo Jager van Team Techniek van Stadsbeheer van de gemeente Groningen op de website van de gemeente Groningen.

“Op deze stukken zien we meer variatie”, zegt Hemmo. “We zien orchideeën en streepzaad, ratelaar, knoopkruid en bevertjesgras. Het glanshaver is 80 cm hoog, dat bloeit al heel erg mooi. We zien rupsen en vlinders als koevinkje, landkaartjes en vuurvlinders. Ook zien we egels en verschillende typen muizen, met nestjes boven de grond. Dat trekt dan weer roofvogels aan. Zoiets zie je toch minder in de omliggende gemeenten.”

Het doel van ecologisch maaibeleid is om de biodiversiteit te bevorderen, vertelt Hemmo Jager. “Hiermee bedoelen we de variatie in plant- en diersoorten. Dit is nodig omdat het aantal insecten- en vlindersoorten aan het afnemen is. Met ecologisch maaibeleid willen we dit voorkomen.”

Bron van dit artikel en meer informatie: gemeente Groningen