Wonen

Nieuwbouw op Zernike voor internationale studenten deze zomer in gebruik

Het aanbod aan woonruimte voor internationale studenten in Groningen wordt deze zomer vergroot. In augustus al kunnen de eerste studenten in Proxima gaan wonen, een nieuw project voor studentenhuisvesting. Daarin komen ruim vierhonderd eenheden waar evenzoveel studenten kunnen worden gehuisvest, en in de zomermaanden zelfs nog meer. Proxima wordt in ruim een half jaar tijd gerealiseerd door bouwbedrijf Plegt-Vos Noord.


Leestijd: 2 minuten

Dat schrijft de Groninger Ondernemers Courant. Woensdagmiddag gaf Teije Kraf, projectmanager bij Plegt-Vos, een toelichting op het bouwproject, dat een tijdelijk karakter heeft en in principe tien jaar in gebruik is. Kraf gaf de toelichting tijdens een bijeenkomst van Bedrijvenvereniging WEST, dat regelmatig lunchbijeenkomsten organiseert waar ondernemers bij een broodje worden bijgepraat over actuele ontwikkelingen.

Proxima is op initiatief van de Stichting Studenten Huisvesting Groningen (SSH) in het leven geroepen als antwoord op het grote tekort aan studentenkamers voor internationale studenten, zeker in de zomer.

Dat het gebouw in zo korte tijd gerealiseerd kan worden heeft alles te maken met de productiemethode van Plegt Vos.

Plegt-Vos produceert modulaire, biobased studentenwoningen van hout in eigen fabriek; een korte bouwtijd met bovendien minimale overlast voor de omgeving. De demontabele, verplaatsbare woonmodules hebben een gezond woonklimaat en hebben energielabel A+++. Door de modulaire bouwmethode zijn de woningen eventueel op termijn makkelijk te demonteren en te verplaatsen.

Proxima bestaat uit tien huizen in vier gebouwen met in totaal 401 onzelfstandige short stay-kamers. Tijdens de piekperiode aan het begin van het studiejaar is het mogelijk om daar het dubbele aantal -802 – studenten te huisvesten door toepassing van het ‘piekconcept’. Dat houdt in dat twee studenten één kamer delen voor een periode van maximaal drie maanden. Na die periode en tot het einde van het studiejaar wordt de kamer weer bezet door één student.

Bij de opzet van het plan, en het aanpalende groen, is er alles aan gedaan om contacten tussen de studenten onderling te bevorderen. De vier gebouwen vormen samen een kleinschalig studentengebied, met daartussen een groene kern als ontmoetingsplaats. Elkaar leren kennen en samen delen staat daardoor centraal. Het moet, aldus de ontwerpers, de start vormen van een mooie studententijd in Nederland.

Teije Kraf, projectmanager bij Plegt-Vos, geeft een toelichting op de bouw.