Wonen

Markante trap Grote Markt heeft nieuwe plek in Groningen

Bijna alle volwassen Groningers kennen hem: een trap die tevens een kunstwerk is, gemaakt door kunstenaar Jan van der Zee en die tot 2013 te zien was bij de Naberpassage aan de oostzijde van de Grote Markt. Precies tien jaar is de trap uit beeld geweest, maar voortaan valt hij weer te bewonderen in Groningen. En wel in de wijk Reitdiep, waar de trap haar definitieve bestemming heeft gevonden.


Leestijd: 1 minuut

Dat valt te lezen op de LinkedIn-pagina van Elzo Dijkhuis, projectmanager Grote Markt oostzijde en werkzaam bij de gemeente Groningen.

“In 2013 moest de markante trap van Jan van der Zee plaatsmaken voor de herontwikkeling van de oostzijde van de Grote Markt. Een lastige zoektocht volgde om een geschikte locatie te vinden om dit kunstwerk van aanmerkelijke proporties te kunnen herplaatsen en wel zodanig dat hij openbaar toegankelijk blijft en iedereen ervan kan blijven genieten”, zo vertelt hij.

Maar het is gelukt, zo voegt hij eraan toe. Onlangs was de ingebruikname. Dat de trap een nieuwe bestemming heeft gekregen was mede te danken aan directeur Harry Leggedoor van Geveke Bouw in Groningen en architect Lakob van Ringen.

De officiële opening werd verricht door wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA, ruimtelijke ordening), samen met de kleindochter en kleinzoon van Jan van der Zee.

Foto boven: Elzo Dijkhuis.

Foto onder en nadere informatie: Kunstpunt Groningen