Innovatie

Gemeente Groningen krijgt 'Vrijheidsboom': afstammeling van boom die atoombom overleefde

Het Stadspark heeft er een nieuwe boom bij, en wel een heel bijzondere: het is een zaailing van een boom die de atoombom op Hiroshima overleefde. Deze boom werd in het kader van het Bevrijdingsfestival Groningen 2025 overhandigd aan de gemeente Groningen door de organisatie van het Bevrijdingsfestival.


Leestijd: 1 minuut

De kiem voor het planten van Vredesbomen werd gelegd door vrijwilligersorganisatie Green Legacy Hiroshima (GLH), opgericht in 2011 in Hiroshima in Japan. Het is een wereldwijde vrijwilligerscampagne met als doel boodschap van vrede te verspreiden. Het idee erachter: bomen die de atoombom in Hiroshima op 6 augustus 1945 (en later ook Nagasaki) hebben overleefd herinneren ons aan de gevaren van massavernietiging van met name kernwapens.

De Groningse Vrijheidsboom is een initiatief van sociaal ondernemer Jos Meijers en het idee is dat de boom veerkracht, vrijheid en verbondenheid symboliseert. Meijers werd geïnspireerd door de uitzending Hiroshima: The trees that survived an atomic bomb van de BBC uit 2020. Overlevenden van de ramp vertelden in de uitzending over hoe verbrande bomen nieuwe groene knoppen kregen tussen het puin, en hoe dat hen hoop gaf voor de toekomst.

De boom die op Bevrijdingsdag werd overhandigd is een jonge treurwilg, een directe afstammeling van de boom die het dichtst bij het epicentrum van de explosie in Hiroshima stond.

De gemeente Groningen plaatst de boom op een mooie plek in het Stadspark.
“Deze boom is een wilde boom,” aldus Jos Meijers, “hij groeit waar hij wil, zonder te worden ingeperkt — en staat daarmee voor vrijheid in zijn puurste vorm.”