Wonen

Daslook, zevenblad en kersen: Groningse parken zijn supermarkten voor wildplukkers

Daslook in plaats van knoflook, zevenblad in plaats van rucola, bramenblad in plaats van witte thee. De meeste stadjers zijn zich er niet van bewust, maar in de bosjes, parken en tuinen van Groningen is veel eten te vinden. “Groningen is een hele groene stad. Dat is prachtig want er is zoveel te vinden, zelfs op plekjes waar je het niet verwacht”, vertelt wildplukker Sanne Scheltena.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Fjord77 via Pixabay
Foto | Fjord77 via Pixabay

Wildplukwandeling

Scheltena organiseert wildplukwandelingen in en rondom Groningen. Ze laat deelnemers met een nieuwe blik naar hun vertrouwde parken kijken: “Het is heel leuk om mensen een inkijkje te geven in hoe ik de wereld zie.” Haar wandelingen vinden plaats in onder andere het Stadspark, het Hoornsemeergebied, het LeRoy-gebied, Beijum en de Oosterparkwijk. “Het is een groot eetfeestje.” 

Overleven door wildplukken

Wildplukken zit in de lift, maar hebben de instabiele geopolitieke situatie en de hoge voedselprijzen hier ook invloed op? Scheltena denkt van wel. “Ik krijg steeds vaker mensen die willen leren wildplukken omdat ze in het geval van schaarste willen kunnen eten uit de natuur.” Maar of je ook echt kunt overleven van het voedsel dat in de natuur te vinden is? “Dat wordt lastig.” Groenten met veel zetmeel zijn weinig te vinden in de natuur. 

Toch kan wildplukken een goede aanvulling zijn als je krap bij de kas zit, of geïnteresseerd bent in meer zelfvoorzienend worden. Scheltena vertelt bijvoorbeeld dat veel planten die wij zien als ‘onkruid’, juist eetbaar zijn. “Je zou een groot deel van je bladgroenten uit je tuin of uit het park kunnen halen.” 

Wil je weten wat er in het Stadspark te vinden is aan voedsel? Verslaggever Merle van der Horst deed met Scheltena een wildplukwandeling om te ontdekken welke levensmiddelen daar te vinden zijn. Beluister de reportage in de nieuwste aflevering van Gronings Wereldnieuws.