Cultuur & Uitgaan

Zeldzame zonnewijzer in Groninger Museum stap dichterbij door steun Vereniging Rembrandt

De aankoop van een zeldzame zonnewijzer komt een stapje dichterbij voor het Groninger Museum dankzij steun van de Vereniging Rembrandt. Dit schrijft de Vereniging Rembrandt op haar eigen website. De zonnewijzer is sinds 19 maart te aanschouwen in het Groninger Museum en is waarschijnlijk vervaardigd rond 1700 door Jan de Rijk, een van de belangrijkste beeldhouwers uit de tijd van de Groningse barok.


Leestijd: 1 minuut

Foto's | Heinz Aebi via Groninger Museum
Foto's | Heinz Aebi via Groninger Museum

Aanwinst voor Nederland

De zonnewijzer stond ooit in een borg in de provincie Groningen en behoorde toe aan de adellijke familie Alberda. Begin maart werd het werk gepresenteerd tijdens kunstbeurs Tefaf bij de kunsthandel Kugel uit Parijs. Voor die tijd was het bestaan van dit kunstwerk nog onbekend. Het Groninger Museum wil de zonnewijzer graag aanschaffen en de steun van de Vereniging Rembrandt helpt hierbij. Het Groninger Museum denkt dat het een aanwinst voor Nederland zal zijn en specifiek voor de provincie Groningen. De Vereniging Rembrandt onderstreept dit.

Zonnewijzers werden vroeger gebruikt om te weten hoe laat het was. Maar dit exemplaar is anders dan andere zonnewijzers. De zonnewijzer is bijna drie meter hoog, is uit eikenhout gesneden en wordt versierd door bijzondere decoraties die onder andere getuigen van het koloniaal verleden dat ook in de provincie Groningen sporen heeft nagelaten. Volgens de Vereniging Rembrandt zijn er zelfs internationaal geen gelijksoortige exemplaren te vinden.