uitgaan

30 nov 2017, 17:05

Weihnachtsoratorium in Der Aa-kerk in Groningen

Weihnachtsoratorium in Der Aa-kerk in Groningen

Zaterdagavond 16 december spelen koor en orkest van de Lutherse Bach Academie het Weihnachtsoratorium van Bach in de Der Aa-kerk in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het koor van de Lutherse Bach Academie zingt met een kwartet van voortreffelijke solisten, zoals de rijzende ster Myriam Arbouz (sopraan), de veelgeprezen Robert Kuizenga (altus), sterbas Harry van der Kamp, en voor het eerst op een Gronings podium de veelzijdige Johannes Weiss (tenor).

 

Weihnachtsoratorium


Het Weihnachtsoratorium bestaat uit zes cantates, die in 1734-1735 opeenvolgend op de feestdagen en zondagen tussen Kerst en Driekoningen werden uitgevoerd. Dit jaar spelen koor en orkest van de Lutherse Bach Academie de delen 1, 2, 5 en 6.

 

In het Weihnachtsoratorium wordt verslag gedaan door de Evangelist van alles wat zich tussen Kerstmis en Driekoningen heeft afgespeeld. Het koor en de solisten reageren op die gebeurtenissen. Het eerste deel opent met donderende pauken en is de christelijke versie van de wereldse muziek die Bach had geschreven voor de verjaardag van koningin van Saksen Maria Josepha.

 

Wiegelied


Het tweede deel begint met herdersmuziek, de strijkers en de fluiten (de engelen) verkondigen de heilsboodschap aan de herders. In de aria Schlafe mein Liebster, geniesse der Ruh zingt de alt een wiegelied voor het Christuskind. In het vijfde deel wordt verteld over de ster die de drie koningen hebben gezien. In het zesde deel hebben de drie koningen Jezus in Bethlehem gevonden en keren in het openingskoor de koninklijke trompetten en pauken uit het eerste deel terug. In het openings- en het slotkoraal is een bewerking van de koraalmelodie Herzlich tut mich verlangen te horen.

 

Programma


Johann Sebastian Bach (1685-1750), Weihnachtsoratorium cantate I, II, V & VI 

 

Uitvoerenden


Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten en barokorkest) onder leiding van Tymen Jan Bronda 
Myriam Arbouz (sopraan) 
Robert Kuizenga (alt) 
Johannes Weiss (tenor) 
Harry van der Kamp (bas)

Zaterdag 16 december 2017
19.30 uur

Entree: € 25,- | € 20,- vriend | € 35,- eerste rang
Voorverkoop: 
Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53
Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 en winkelstraat UMCG
CIGO-Overdiep Appingedam

Kaarten zijn ook verkrijgbaar op de website van het Luthers Bach Ensemble: www.luthersbachensemble.nl

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen