uitgaan

27 mrt 2018, 14:02

Wandelen langs en door de pareltjes van Groningen: het Pronkjewailpad

Wandelen langs en door de pareltjes van Groningen: het Pronkjewailpad

Groningen is een nieuw wandelpad rijker: het Pronkjewailpad. Dit wandelpad van maar liefst twee keer 250 kilometer voert langs alle parels, Pronkjewails dus, van stad en ommeland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Pronkjewailpad is een antwoord op de grote belangstelling voor de Tocht om de Noord, die traditioneel al een half uur na inschrijving is volgeboekt. Het Pronkjewailpad is een pad, maar tegelijkertijd ook een doorlopend evenement. Onderweg zien en beleven de wandelaars van alles, want net als bij de Tocht om de Noord spelen proeven, kunst, theater, muziek en cultuur een grote rol.

G7

De route loopt via de zogenoemde G7 van Groningen: de 7 hightlights in de provincie. Het gaat om de borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen. “Zo ga je onderweg door de Groningse borgen en musea heen, soms verdwaal je in een maisdoolhof, of loop je door het Nationaal Park Lauwersmeer, proef je een appeltje, een stukje paling of Groningse poffert en ontdek je hoe de wierden zijn ontstaan”, aldus organisator Peter Velthuis.

Zo’n 150 toeristische, culturele en recreatieve ondernemers langs de route openen van donderdag tot en met zondag de deuren van hun boerderij, kaasmakerij, bakkerij, winkel, kanobedrijf, maïsdoolhof, museum, zeehondencentrum, palingrokerij of juist fruitboomgaard. De Groningse gastvrijheid staat centraal tijdens de wandeling, waarbij de deelnemers om de paar kilometer op een nieuw ‘pronkjuweel’ stuiten.

Proeven en beleven


De wandelaars bepalen zelf wanneer en hoeveel ze lopen. Er kan alleen gewandeld worden tussen 12 april en 31 oktober. Inschrijven voor het Pronkjewailpad kan vanaf 31 maart. De inschrijfkosten bedragen 38 euro. De deelnemers krijgen dan een zogenoemde Pronkjewailkaart waarmee de pronkjuwelen onderweg ‘verzilverd’ – dat wil zeggen ‘geproefd’ of ‘beleefd’ - kunnen worden. De inschrijving is ook inclusief onder andere toegang tot de speciale app, en de huldiging en een afsluitend buffet op zaterdag 17 november.

Slotevenement

Degene die alle benodigde stempels (minimaal 60) heeft binnengehaald, wordt uitgenodigd voor het spectaculaire slotevenement in november: de Camino Groningen. Alle wandelaars lopen dan gezamenlijk een laatste tocht naar en door de stad Groningen met een huldiging in de Martinikerk.

Het Pronkjewailpad is ontwikkeld door het Routebureau Groningen, Marketing Groningen, de provincie Groningen en meer dan 100 Voorlopers. Uiteindelijk zal het pad uit twee routes bestaan: de Noordroute, die in maart van dit jaar wordt geopend, en de Zuidroute, waarvan de opening volgend jaar is gepland.

Klik hier voor meer info.