Cultuur & Uitgaan

Volop reggae in Oosterpoort: Tosh Meets Marley tour

De Oosterpoort heeft een drietal reggae concerten toegevoegd aan hun kalender. Voor Gregory Isaacs en de Tosh Meets Marley tour is de kaartverkoop reeds gestart. Fantan Mojah gaat vanaf zaterdag 3 november in de verkoop.


Leestijd: 2 minuten

Fantan Mojah

Owen Moncrieffe, bekend als Fantan Mojah, werd in het zogenaamde ‘Cockpit Country’ geboren. Deze ondoordringbare bergstreek in the binnenland van Jamaica was vroeger het thuisoord van gevluchte slaven en maroons, en tegenwoordig de plek waar de beste ganja vandaan komt. Eenmaal in Kingston kwam hij terecht bij het Killamanjaro soundsystem. Hier begon hij eerst te deejayen onder de naam Mad Killer, vernoemd naar zijn voorbeeld Bounty. Via Capleton kwam hij in aanraking met Rastafari en veranderde zijn naam in Fantan Mojah. Zijn doorbraak volgde in 2004 toen hij, samen met het producer duo Black & White, zijn eerste No.1 hit scoorde met ‘Hungry’. Hierna volgde als snel de hits ‘Hail The King’, ‘Nuh Build Great Man’ en ‘Thanks And Praise’.

Fantan Mojah
woensdag 5 december, 20.30 uur.
De Oosterpoort, grote zaal – Groningen
Tickets: ? 18,- (exclusief servicekosten)

Tosh Meets Marley

starring the legendary Fully Fullwood and Bob Marley’s Junior Marvin with the Fully Fullwood Band
Liefhebbers van reggaelegendes Bob Marley en Peter Tosh kunnen in januari al hun bekende nummers beluisteren tijdens de Tosh Meets Marley Tour. Junior Marvin, bandlid van The Wailers, en Fully Fullwood, voormalig basist van Peter Tosh, eren de overleden iconen tijdens deze concertreeks. Marvin zat van 1977 tot 1997 in The Wailers. Hij speelde vier jaar lang met Bob Marley. Na een solocarrière is hij sinds 2005 weer terug bij de The Wailers, de band die Marley ooit samen met onder anderen Tosh begon. Fully Fullwood was de bassist in de band van Tosh, die The Wailers in 1974 verliet. Ook ging hij al eens met zijn zoon Andrew Tosh op tournee. Maar ook andere grote Jamaicaanse reggaenamen wisten de muzikant te strikken, onder wie Gregory Isaacs, Black Uhuru en Michael Rose.

Tosh Meets Marley
maandag 21 januari, 20.30 uur.
De Oosterpoort, grote zaal – Groningen
Tickets: ? 16,- (exclusief servicekosten)

Gregory Isaacs

Deze Jamaicaans reggaester en was in de jaren ’70 een van de populairste artiesten in Jamaica. Toen Isaacs begin jaren ’80 een contract signeerde bij Island Records kreeg hij zijn grootste succes, het album Night Nurse. De gelijknamige single werd in de Verenigde Staten en Europa een vrij grote hit. De titel van het album verwijst naar (overmatig) drugsgebruik, naast sex, één van de expertises van Isaacs. De Duits reggae/dancehall groep Seeed bracht een paar jaar geleden een nieuwe versie uit van Isaacs’ klassieke Night Nurse riddim. Dit leverde flinke hits op voor grote zangers van nu, zoals Sizzla, Capleton en Gentleman.

Gregoy Isaacs & special guest
zaterdag 22 december, 20.30 uur.
De Oosterpoort, grote zaal – Groningen
Tickets: ? 15,- (exclusief servicekosten)

Kaartverkoop door Ticket Service via de grotere postkantoren, VVV’s en GWK’s, Plato Groningen, Free Record Shops, 0900-3001250 (45 ct.p.m), www.ticketservice.nl en de kassa van De Oosterpoort