uitgaan

18 nov 2017, 11:11

Vapiano-restaurant Groningen genomineerd voor Europese architectuurprijs

Vapiano-restaurant Groningen genomineerd voor Europese architectuurprijs

Het gebouw voor het nieuwe Groningse restaurant Vapiano in de Poelestraat is genomineerd voor een Europese architectuurprijs. Het Groningse gebouw is met tien andere Nederlandse projecten van vooraanstaande architecten, genomineerd bij de beste vijftig baksteengebouwen voor de European Brick Award 2018.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vapiano werd ontworpen door de Groningse architect Ben van der Meer van V e c t o r - i architecten. Het gebouw krijgt straks ook een ingang aan de Nieuwe Markt, de markt die ontstaat rondom het Groninger Forum. De gemeente Groningen selecteerde jonge talentvolle Groningse architecten om aan de Nieuwe Markt -zuidzijde moderne panden te ontwerpen, en één van die architecten was Ben van der Meer.

 

Van der Meer meldt over zijn ontwerp: ‘De expressieve baksteenarchitectuur staat symbool voor ijdelheid in de Poelestraat en straks op de Nieuwe Markt. Een plek waar uitgaan en 'zien en gezien worden' belangrijk zijn. De verwijzing van de gele baksteen naar goud als ultiem pronkmiddel versterkt deze symboliek. De 'dansende ramen' in een gevel met orde en wanorde illustreren de mix van de informele, wanordelijke Poelestraat en de straks meer culturele, ordelijke Nieuwe Markt.’